Hirdetés

Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Morden24 #14538 üzenetére

    Hali!

    "nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy 1-2 éven belül amikor valaki egy új alaplapot vesz, akkor még gondolkodik olyanban, hogy kislemezmeghajtó, ps/2-es egér vagy pata-s vinyó."
    Nem értem az ilyen általánosító kijelentéseket, sosem értettem. Azzal együtt sem, hogy hozzáteszed, hogy lehetnek kivételek - mert ez a "lehetnek kivételek" úgy hangzik, hogy igen elenyésző számban lesznek, márpedig ez szerintem nem így van - legalábbis nem mindenki dobja ki az első kukába, vagy adja el a régi alkatrészeit, mert tesztelésre vagy egyéb célra bármikor jól jöhetnek - és ilyenkor igen kellemetlen, ha az alaplapon viszont már nincs hozzá megfelelő csatlakoztatási lehetőség.
    Nekem például van egy terabájtos SATA-vinyóm, de nagyon örülök neki, hogy van egy régebbi PATA-s vinyóm is, mert rengeteg dologra tudom használni (pl. Linux-ot használok a másik vinyón, teljesen különállóan), meg annak is, hogy van az alaplapomon IDE-foglalat, mert különben kénytelen lennék venni átalakítót, pénzt meg feleslegesen nem szeretek kiadni. A régi szabványú csatlakozókhoz kapcsolódóan a PS/2-ről is eléggé nyűgösen mondanék le: van egy Logitech EX Desktop 110 vezetéknélküli billentyűzet+egér kombóm, ami nem egy csúcskategóriás darab, de már évek óta nagyon meg vagyok vele elégedve, számomra kényelmesen használható, átprogramozható funkcióbillentyűkkel rendelkezik, és ez számomra tökéletesen elég. Nem is tervezem lecserélni - minek kellene?
    Olyan nagyon forradalmian új csatlakozószabványok nem jelennek meg mostanában, ami ilyen népszerű várható használatnak örvendene a jövőben, inkább a meglévőket fejlesztik tovább, amik jobb esetben visszafelé is kompatibilisek, következésképp teljesen felesleges eldobni a régieket, és még hatvan darabot berakni az új szabványú csatlakozókból. Vegyük példának az én alaplapomat (Gigabyte GA-P35-DS3R (rev. 2.1)): van benne kismillió foglalat, 8 SATA, 8 USB, 2 PS/2, DDR2, DDR3 és minden egyéb anyámkínja csatlakozó, és ezek mellett teljesen jól elfér (!) egy db IDE-foglalat is. Akkor miért lenne olyan nagy baj, ha maradna a későbbi alaplapokon is csak egy darab? Természetesen teljesen nyilvánvaló, hogy előbb-utóbb úgyis el fog tűnni az alaplapokról (meg kell mozgatni a piacot...), de egyáltalán nem tartom megkérdőjelezhetőnek a létjogosultságát.

    Sk8erPeter

Aktív témák