Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz cocka #71719 üzenetére

    Itt valamit lehet keversz, mert a formázásnál a lemezfoglalási egységnek (klaszterméret) tudtommal nem sok köze van ahhoz, hogy létrejön-e rendszer számára fenntartott partíció a telepítésnél, vagy sem. Ahol normál esetben eleve létrejön a 100 MB-os rendszer számára fenntartott partíció a Windows 7 BIOS/MBR szerinti telepítésénél is (példa). Max. akkor nem szokott, ha szükség esetén nincsen előtte törölve a lemez és az előre particionált célmeghajtón már meglévő partíció van megadva telepítési célnak, akkor oda teszi a rendszerindítást és azt jelöli meg aktívként. Ha több fizikai meghajtó van és talál másikon elsődleges partíciót, amit be lehet állítani ilyen célra, akkor meg azt.
    BIOS/MBR szerinti telepítésnél a rendszer számára fenntartott (system reserved) partíció eleve NTFS fájlrendszerű, ami ez előbb linkelt példánál is világosan látszik a lemezkezelőben. UEFI/GPT szerinti telepítésnél van FAT32 fájlrendszerű EFI-rendszerpartíció (ESP).
    A formázásnál a lemezfoglalási egység mérete fájlrendszer és kötetméret függvénye, ahol NTFS-nél 16 TB-os kötetméretig az alapértelmezett lemezfoglalási egység = 4 KB, 16-32 TB között lesz 8 KB. Egyénileg ugyan akár kisebb kötetméretnél is beállítható nagyobb foglalási egység, csak épp normál esetben felesleges piszkálni, meg pláne egy windowsos rendszerpartíciónál, ahol a 16-32 TB-os rendszermeghajtó sem éppen reális, meg alapesetben bőven jó az, amit alapértelmezetten beállít a Windows.

    Ez a Kon-boot max. egy opció a több közül, de ha eleve megoldható a Windows telepítőjét bootolva parancssorban is, akkor nyilván nem létszükséglet az előbbi.

    Igen, valóban a Windows 8/8.1-nél jelent meg először a Microsoft-fiók használatának lehetősége, viszont a digitális licenchez kapcsolás, stb. funkciók a Windows 10/11-nél. Meg ugye az utóbbiak aktívan támogatottak jelenleg is, míg az előbbi már nem. Kösz a helyesbítést!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák