Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    Volt egy HDD egy szál MBR partícióval, amire egy Windows 8 is telepítve volt, ami haldokolni látszott (felugrott a SMART-os Current Pending Sectors érték, az élesen futó Windows alól indított HDSentinel felületolvasás teszt alatt olvashatatlan szektorok látszódtak, kékhalálozott a Windows, stb).

    Kivettem a HDD-t a laptopból, rádugtam egy asztali gépre, futtattam egy chkdsk x: /B parancsot, ami jelzett is filehibákat (WinSxS mappa alól is).

    Na, itt kellett volna okosan egy bit:bit képfilet készíteni a lemezről, de mivel a PC-n nem volt hirtelen kéznél több száz Gb szabad hely, viszont a laptop winchesteren tárolt adatok nagy része már eleve megvolt a PC-n is (épp ilyen esetekre, ha bedöglene egy winyó), ezért töröltem a laptop winyóról mindent, amiről volt másolat a PC-n, aztán csak úgy lazán átmásoltam a többit filet "ömlesztve" (Windows mappástól, mindenestől) egy üres BACKUP mappa alá a PC-n.

    Napokon át kínoztam a laptop winyót írás és olvasás tesztekkel. Ezalatt a SMART szerint "meggyógyult", és a tesztek sem jeleztek már hibát. Úgy tűnt, hogy vagy a HDD vezérlője helyezte át a hibás szektorokat a tartalék területre úgy, hogy hazudott a SMART-os Reallocation Count, vagy netán csak "fel kellett frissíteni" a szektorokat (több éves winchester, bár a Windows 8 nyilván nem lehet rajta túl rég, tehát kicsit sántít ez a gondolat, viszont a WD winyók ritkábban hazudnak a SMART-ban, szóval passz).

    Ekkor kézileg ugyan úgy létrehoztam a partíciót, mint régen volt (ACTIVE flag-el együtt), majd visszamásoltam mindent a laptop HDD-re a PC-s BACKUP mappából. Aztán elsőre nem bootolt, de Windows CD-ről indítva a CMD-ből megoldottam, hogy tényleg újra bootolható legyen (már nem is tudom pontosan mit csináltam, de kb. fixmbr, fixboot, fixbcd, vagy hasonló parancsokkal operáltam).

    Aztán miután bootolt, futtattam sfc /scannow parancsot, ami nyilván talált hibás fileokat, de nem tudta helyreállítani őket. Próbáltam DISM-el online módban (hogy Windows Update-ről húzza le, amit cserélni kell), de úgy sem ment, így visszapakoltam a HDD-t a PC-be, a PC Windows mappáját adtam meg a DISM-nek, mint offline forrás. El is intézte, lefuttattam az sfc-t még a PC-ről, és cserélte is a hibás fileokat. Elvileg minden pöpec lett.

    Szóval a Windows 8 x64 most szépen bootol erről az MBR partícióról, mint régen, viszont mégsem hibamentes. Vannak időnkénti kékhalálok, de nem tudom kibányászni a syslog-ból, hogy mik, mert ott annyi látszik hibaként, hogy nem tud a naplóba írni. Bár máskor tud, újrainduláskor jön is a hibaüzenet, hogy váratlan leállásból indul épp újra, és INFO-k vannak az összeomlás előttről is.

    Azt hiszem talán a filejogosultságok keveredhettek össze, mert van egy program, ami induláskor azt mondja nem képes létrehozni a temp mappáját (régen tudta, most adminként futtatva sem megy neki).

    Bootoltam megint CD-ről és reseteltem a filejogokat icacls-el, de semmi sem változott. (Egyedül a System Volume Information alatt volt kép file, amihez nem tudott hozzányúlni, de az szerintem nem érinti a Windows-os progit.)

    A laptop hardware szerintem stabil. Órákat futott már a BIOS saját stress test-je és Windows alól a Linx, illetve Furmark is, lefagyáshoz pedig elég neki ha fut egy Firefox vagy Word.

    Tehát tömören: A hardware elvileg hibátlan, ahogy az sfc-vel és DISM-el ellenőrizhető rendszerfileok is. Mégis fagy a gép, ilyenkor nem tud írni a log-ba, és van egy prgramom, ami nem működik, mert nem tud temp mappát létrehozni (sajnos fogalalmam sincs, hogy hol szeretné ezt megtenni).

    Még valami ötlet reinstall előtt? :U
    (Így Windows 8.1 előtt, talán mégis haldokló HDD-vel nincs hozzá sok kedvem.)

    Még arra gondoltam felrakom rá a Windows 8.1 preview-t, hátha telepítés közben felülíródik a bakis valami. Mivel ha jön a végleges Win8, akkor úgyis reinstall kell, de legalább csak később (addig megdögölhet végre a HDD, vagy más hardware elem, ha akar), és közben legalább tesztelem a 8.1-et is. :D

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák