Hirdetés

19 hüvelykes monitorok tesztje - 2. rész

LG L1900J

Ha esetleg valaki lemaradt volna róla, 19 colos LCD monitorokat bemutató, kétrészes sorozatot indítottunk útjára pár héttel ezelőtt. Az LCD technológia esetében mára nagy valószínűség szerint megtörténtek a komolyabb újítások, a fejlesztések csendesebbé válása után így mi is elérkezettnek láttuk az időt egy nagyobb bemutatóhoz.

A teszt első részében négy különböző márka képviseletében négy igen hasonló tulajdonságokkal bíró monitor mérkőzött meg egymással. Ezek reprezentálták tesztünkben a 19 colos monitorok piacának nagyobbik részét, ugyanis az olcsó TN+film panelek néhány variánsát találhattuk bennük. Most ismét négy kijelzőt ismerhetünk meg, elsőként lássuk az LG-től az L1900J-t.


LG 1900J [+]

Az LG L1900J valószínűleg sokaknak ismerős lesz, miután a gyártó nemrég igen komoly reklámkampányba kezdett Magyarországon is, például Budapesten számtalan plakáton fel lehet fedezni az L1900J képét. Az L1900J egy a három Fantasy modell közül (rajta kívül L1900E, L1900R van). Ezek gyakorlatilag egyazon belsőt kapják, csak külsőleg, elsősorban a talp felépítését tekintve térnek el egymástól. A J mint Jar, az E mint Eclipse, az R pedig mint Ring a talp formájára utal. A Fantasy modellek nem fantasztikus tudásukkal próbálják a felhasználót levenni a lábáról, hanem külsejükkel, melyet direkt úgy alakítottak, hogy a rideg és szürke irodán kívül az emberek mindennapi élettereihez is illeszkedjenek.

Az L1900J a Jar, azaz korsó vagy bögre talpformájú verzió, bár névadójára inkább csak fejjel lefele hasonlít. A monitort egy stílusos dobozban kapjuk kézhez, benne két CD-t, leírásokat, törlőkendőt, külső tápegységet és a hozzávaló tápkábelt, analóg-digitális adapterkábelt és digitális jelkábelt találtunk.

 

Monitor típusaLG 1900J
TechnológiaTN+film
A panel gyártója / típusaLG-Philips LM190E06
Válaszidő4 ms g2g
Felbontás1280x1024 (pixelméret: 0,294 mm)
Kontrasztarány700:1 (2000:1 dinamikus kontraszt)
Fényerő300 cd/m2
Vízszintes betekintési szög170 fok (5:1)
Függőleges betekintési szög170 fok (5:1)
Színek száma16,2 millió
A panel mérete19 hüvelyk
CsatlakozókDVI-I
Teljesítményfelvétel39 watt
Bruttó fogyasztói árkb. 80 000 forint
Gyártó honlapja
Termék honlapja
LG Electronics
LG 1900J

Tesztünk első részében már szó esett az elsőként az LG.Philips által bevezetett dinamikus kontrasztról, ami az L1919S-ben is szerepet kapott. Az L1900J-ben is egy dinamikus kontraszt funkcióval bővített LG.Philips panel található, mely – ha nem számítjuk a dinamikus kontrasztnak köszönhető „ál”-2000:1-hez kontrasztarányt – egy teljesen átlagos TN+film panelnek tűnik, legfeljebb a 170-es betekintési szögeket lehetne megemlíteni mint az átlagtól eltérő paramétert, de előző tesztünkből kiderült, hogy emiatt ne várjunk csodát egy TN+film paneles monitortól sem. Tesztalanyunk kicsit drágább, mint hasonló tudású riválisai, a Fujitsu Siemens B19-2D-vel van egy árszinten. Az L1919S-sel ellentétben az L1900J-t digitális csatlakozóval is felszerelik, így legalább ez nem számít hátráltató tényezőnek a vásárlás során.


Szemből és hátulról [+]

Lényegében egy egyszerű, fekete színű, tükröződő felületű monitorról van szó, a káva alján találunk egy LG logót, míg a jobb szélen egy érintésérzékeny bekapcsológombot. A talp tetszési indexe ízlés kérdése, a monitor úgy egészében valójában csak a talp miatt üt el az átlagtól, amely szemből piros, és ha sötétben vagyunk, akkor minimális fényt bocsát ki magából. A káva hátulról is tükröződő műanyaggal van bevonva a talpszerkezettel egyetemben, nincsenek se szellőzőnyílások, se semmi, ami a letisztult formatervezésnek köszönhető látványt megtörné.


Oldalról és a talp [+]

A káva oldalról nagyon keskeny, és ebből a pozícióból jól látszik, hogy a talp hogyan is fest valójában. A kijelző ergonómiai szempontból nem dicsekedhet, a panel előre nem dönthető, hátra is csak kb. 20 fokot, magasságállításra, elforgatásra nincs mód, és a portré üzemmód sem támogatott.


A külső csatlakozók és a bekapcsológomb [+]

A talpból egy kis konzol kígyózik ki, melyen egy DVI-I és egy tápcsatlakozó található, ilyen megoldással eddig csak a Samsung SyncMaster 970P-nél találkoztunk. Így mindjárt érthető, hogy az LG miért adott az L1900J mellé DVI-I/D-Sub adapterkábelt. Sokak bánatára el kell mondanunk, hogy a kijelzőn a bekapcsológombon kívül nem találtunk egyetlen kezelőszervet sem, ugyanis az L1900J a Samsung egyes típusaihoz hasonlóan csak programmal vezérelhető.


Forte Manager [+]

Ez a program az LG-nél a Forte Manager nevet kapta, lényegében a Samsung-féle MagicTune másolatáról van szó, ami igen komoly hasonlóságot mutat a ViewSonic PerfectSuite nevezetű szoftverével. Ebben a kis programban minden olyan, a kijelzővel kapcsolatos beállítást megtalálunk, amit egyébként az OSD fel szokott kínálni, sőt, annál többet is (kalibrálás, varázsló stb.).


Filmek és játékok a LG 1900J-n [+]

Az LG L1900J – ami a panelt illeti – alapvetően felfogható egy továbbfejlesztett L1919S-ként is, így az L1900J teszteléséhez már magasabb elvárásokkal fogtunk hozzá (hiszen az L1919S árához képest jól szerepelt, az L1900J pedig még drágább annál). Mint mindig, ezúttal is arra törekedtünk a kalibrátorral, hogy a monitort a mindennapi használat során legelfogadhatóbb 2,2-es gammára, 6500 kelvinre és 120 cd/m2-es fényerőre állítsuk be. Az L1900J esetében ekkor 0,2 cd/m2-t mértünk, ami igen mély feketét jelent. A különböző gradienseket megvizsgálva sávosodással nem találkoztunk. A monitor 50%-os kontraszt mellett 70, 100%-os kontraszt mellett 94 (mindkét érték jónak tűnik, bár lehetne kicsit világosabb is a panel), míg maximálisan 271 cd/m2-es fényerőt produkált, emellé társult a feketén kimért, már-már szokásos 0,4 cd/m2-es fényerő, ami lassan felfogható a TN+film panelek védjegyének is, ez 677:1-hez kontrasztarányt jelent. A kalibrálástól függetlenül érdemes még megemlíteni, hogy a driver CD-n található profil gyakorlatilag kivilágosította a panelt, a színek beállításán nem változtatott semmit, így ennek használatától óva intenénk mindenkit. Emellett kiméregettük az L1900J esetében beállítható egyes preseteket is (normal, movie stb.), ezek közül egy sem felelt meg az általunk felállított kívánalmaknak, a gamma mindegyiknél másként állítódott (1,1–1,9) a színhőmérséklettel egyetemben (6800–7000K), és ugyanez mondható el a fényerőről is, ami persze végig szinte a maximumon volt (260–270 cd/m2). Azért elvártuk volna, hogy az LG legalább egy olyan előre beállítható üzemmódot beiktat, mellyel kedvező képet kapunk, és nem sül ki a szemünk – az a helyzet viszont, hogy ez a legtöbb gyártóra igaz. A dinamikus kontraszt számunkra nem okozott látható problémát, leszámítva azt, hogy az egész képernyő kivilágosodott tőle.

 

LG 1900JfényerőkontrasztvöröszöldkékICC profil
120 cd/6500K/2,2 gamma3563493922>katt<

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés