A Windows 8 komoly lökést adhat a merevlemez-eladásoknak

Az elmúlt hetekben több előrejelzés is napvilágot látott, amelyek az idei merevlemezpiacot és a gyártók várható profitját boncolgatják, például a közelmúltban mi is hírül adtuk, hogy a Western Digital lefelé korrigálta korábbi optimista becsléseit. Ennek ellenére az iSupply elemzői arra a következtetésre jutottak, hogy a számítógép eladások rekord szintre pörgetik az értékesített merevlemezek számát.

Persze itt is érdemes a közölt számadatok megtekintése előtt tisztázni, hogy pontosan mire is vonatkoznak az értékek, a vizsgálatban ugyanis csak a számítógépekben és laptopokban érkező darabok, valamint a vállalati szegmensben landoló háttértárak vesznek részt, külső meghajtók, asztali lejátszók és egyéb tányéros adatrögzítőt rejtő eszközök kimaradtak a körből. Vagyis az adatok például az átlagfelhasználói kereslet visszaesését sem tükrözik. Az iSupply szerint a fent említett területen a tavalyi 502,5 millió értékesített példánnyal szemben idén ez a szám várhatóan 4,3%-kal nagyobb lesz, 524 millióra emelkedik, ez a tendencia pedig egészen 2016-ig is kitarthat, és a távoli négy év múlva már 575,1 milliós számot prognosztizálnak.


(forrás: iSuppli)

Ezzel szemben ha az összes értékesített HDD-t nézzük, akkor az idei év a tavalyi évet is alulmúlja, ami a vételárak jelentős (akár többszörös) emelkedésével a merevlemezgyártók profitját nem feltétlenül érinti negatívan. Az iSupply két fontos okot említ meg a növekedéssel kapcsolatban. Először is a multimédiás tartalmak egyre nagyobb mérete mind szolgáltató, mind pedig felhasználói szinten is egyre nagyobb tárterületet igényel, valamint az egyre népszerűbb felhős szolgáltatások is roppant mennyiségű tányéros adattárolót szippantanak fel.

A másik ok, ami rövidtávon komolyabb löketet adhat az egyre hanyatló PC eladásoknak, a Windows 8 rajtja, amely az SSD pozíciójának erősödése ellenére még mindig komoly merevlemez igényt fog maga után vonni. A Microsoft elnök-vezérigazgatója, Steve Ballmer szerint 400 millió számítógép találhat gazdára a következő évben, a Windows 8 piacra gyakorolt hatását pedig legalább akkorának tartja, mint amit anno a Windows 95 megjelenése, pláne úgy, hogy ezúttal az egyre népszerűbb ARM platform se marad ki a játékból.

Ezekből a számokból annyi sejthető, hogy a gyártók és az elemzők is optimisták a jövővel kapcsolatban, de a Windows 8 után azért el kell telnie pár hónapnak, hogy messzebb menő, és nem utolsósorban pontosabb előrejelzéseket kaphassunk. A rajtig már csak napok vannak hátra (október 25), így hamarosan okosabbak leszünk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés