Hirdetés

Az E-Core-ok nélkül gyorsabbak a P-Core-ok az Alder Lake CPU-kban

Ez a jelenség már korábban is feltűnt, de a Chips and Cheese most fényt derített magyarázatára is.

Az Alder Lake-S kódnevű processzorok startja óta létezik egy ismert jelenség, amire eleddig nem igazán volt magyarázat. Nevezetesen arról van szó, hogy a lapkában található P-Core-ok gyorsulnak, ha a mellettük lévő E-Core-ok manuálisan letiltásra kerülnek a BIOS-on belül. Persze a sebességelőny nem sok, 2-6% közé tehető, és nagyon függött az alkalmazás jellegétől is. A leginkább elfogadott magyarázat az volt, hogy az E-Core-ok nélkül a P-Core-ok számára több fogyasztási keret áll rendelkezésre, de ez amiatt nehezen hihető, hogy korlátozás nélküli módban elvileg elegendőnek kellene lennie a megnövelt limitnek.

A Chips and Cheese nemrég részletesebben is megvizsgálta a rendszer működését, és egy sokkal reálisabb magyarázattal álltak elő. Úgy néz ki, hogy az Alder Lake-S kódnevű lapka esetében a magokat összekötő gyűrűs busz órajelét, és ezáltal a teljesítményét nagyban meghatározza, hogy az E-Core-ok éppen hozzáférnek-e ehhez a buszhoz. Ha nem, akkor az órajel 4,7 GHz, de ha igen, akkor csak 3,6 GHz. Ez azt jelenti, hogy ha bármin dolgozik akár csak az egyik E-Core, akkor az kimutathatóan növeli a P-Core-ok késleltetését az L3 gyorsítótár felé. Magyarul némileg lassulnak a nagyobb teljesítményre tervezett magok.

(forrás: Chips and Cheese) [+]

A Chips and Cheese mérései szerint 11,7%-kal nő az L3 gyorsítótár elérési ideje, valamint 20%-kal csökken az adatátviteli teljesítménye, ha bármelyik E-Core dolgozik. Amennyiben viszont az E-Core-ok semmit sem csinálnak, akkor az Alder Lake-S képes 4,7 GHz-re növelni a gyűrűs busz órajelét, biztosítva a P-Core-oknak a nagyobb teljesítményt.

A fentiek egyértelműen tervezett működést mutatnak, tehát nem hibáról van szó, hanem egyfajta döntésről az Intel részéről, ami persze lehetett kényszerű is, hiszen nem kizárt, hogy az E-Core-ok nem bírnak stabilan működni nagyon magas órajelű gyűrűs buszon. A lényege egésznek annyi, hogy felhasználónak is meg kell hoznia egy döntést, az adatok tudatában ugyanis az E-Core-ok manuális letiltása gyorsabb P-Core-okat eredményez. A kérdés az, hogy az a nyolc kisebb teljesítményű mag ér többet, vagy a gyorsabb gyűrűs busz, a kettő együtt ugyanis nem elérhető. Ezt a döntést érdemes a célzott feladat tudatában meghozni, mert bizonyos alkalmazásoknak hasznos az a sok E-Core, míg más alkalmazásoknak nem az.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés