Hirdetés

Az Albatron is elvörösödött

A múlt év végén számoltunk be az XFX és az AMD friss kapcsolatáról, melynek eredményeképpen az NVIDIA az egyik legnagyobb exkluzív partnerét veszítette el. Az Albatron most hasonló lépésre szánta el magát, így a vállalat mostantól a GeForce termékek mellett Radeon grafikus kártyákat is forgalmaz.

Az Albatron elsősorban az ázsiai térségekben van jelen, ahova az AMD éppen új gyártókat keresett. A vállalat vezérkara természetesen azonnal kihasználta a kínálkozó lehetőséget, így a partnerkapcsolat aránylag rövid időn belül létrejött. A cég szóvivője jelezte, hogy az AMD-vel megkötött egyezség következtében az Albatron erős szereplője lehet a piacnak, hiszen a Radeon grafikus kártyák jelenleg minden szegmensben a legjobb ár/érték aránnyal rendelkeznek.

A vállalat természetesen már be is jelentette az első AMD Radeon névvel érkező termékét, mely a múlt héten megjelent HD 4890 alapjaira építkezik. A kártya paraméterei tökéletesen megegyeznek a referenciamodellel, sőt, az Albatronnak még saját matricát sem volt ideje tervezni, így az AMD gyári dizájnját használják majd.

A vörösök tehát a Colorful mellett most már az Albatronnal is támadják az ázsiai részleget, ez azonban a GeCube-bal való kapcsolat megszakítását eredményezte, amit az AMD a nem megfelelő eladási eredményekre hivatkozva bontott fel.

A gyártók szerint az AMD nagyon jó stratégiát dolgozott ki, hiszen a zöldek rendszerei is versenyképesnek mondhatóak, de a GeForce-okhoz viszonyítva a Radeon kártyákon sokkal nagyobb haszonkulcs van. Ennek megfelelően, aki teheti, Radeont fog forgalmazni. Ez természetesen valamilyen szinten negatív hatással lesz majd a szabad versenyre, mivel a GeForce kártyára vágyó felhasználók ragaszkodni fognak a választásukhoz. A gyártók azonban remélik, hogy a vásárlók többsége nem fog hetekig várni az NVIDIA termékére, így várhatóan megveszik a hasonló áron elérhető AMD rendszert. Az elemzők szerint az NVIDIA már berendezkedett az új erőviszonyokhoz, így a második negyedév kezdetével közel 50%-kal csökkenti a TSMC-hez leadott chiprendeléseket. Emellett a nagy gyártók közül a BFG és az EVGA még nem kapott lehetőséget a Radeon kártyák gyártására, így minden bizonnyal elegendő Geforce lesz a piacon a csökkenő igények kielégítésére.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés