Hirdetés

Sok újítást hozott a friss Catalyst

Az AMD elérhetővé tette a Catalyst legújabb kiadását. A 14.4-es verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a Windows 8.1, 8, 7 és Vista operációs rendszereket támogatja, és a Radeon HD 5000, 6000, 7000, 8000(OEM), valamint az R7 és R9 200 szériás grafikus kártyákhoz, az eddig megjelent APU-khoz, valamint a Mobility HD 5000, 6000M, 7000M és 8000M sorozatba tartozó mobil Radeonokhoz telepíthető. Fontos adalék, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást, így az említett vállalatok termékeinél magához a gyártóhoz kell fordulni frissítésekért. Hasonló módon kell eljárni a Switchable Graphics technológiát használó Intel processzorral szerelt notebookok esetében is. A Windows 7 alatti megbízható működéshez az AMD kiemelten ajánlja, hogy a felhasználó telepítse az operációs rendszerhez tartozó első szervizcsomagot, mely beszerezhető a Microsofttól. A szervizcsomag telepítése nélkül a driver egyes funkcióinak hibátlan működése nem garantált. Megjegyzendő, hogy az AMD a .NET 4.5-ös keretrendszert használja, így ha ez az adott operációs rendszeren nem található meg, akkor mindenképpen telepíteni kell a Catalyst vezérlőpult megfelelő működése érdekében.

A szokásos hibajavítások mellett újítás a Mantle API és a TrueAudio technológia hivatalos támogatása (előbbi szoftveres átkapcsolást használó rendszereken nem érhető el), valamint egy alapszintű HSA platformcsomag megléte a Kaveri APU-hoz, többek között a LibreOffice 4.2 HSA funkcióinak megfelelő működéséhez. Mindemellett frissült az OpenGL driver is, mely így már támogatja az API 4.4-es verzióját is.

Az új meghajtóban megtalálható az AMD speciális JPEG dekódere, mely a Windowsba épített opciónál átlagosan kétszer-háromszor gyorsabban dolgozik. Ennek aktiválása teljesen automatikus, de jelenleg csak Kaveri APU-k mellett üzemképes. Ennek a rutinnak egy butított verziója a Kabini és Temash, illetve az érkező kisebb APU-k esetében is elérhető lesz, de a gyorsulás mértéke nem lesz akkora, mint a Kaveri esetében.

AMD JPEG dekóder
AMD JPEG dekóder [+]

Szintén újítás az AMD Wireless Display 3.0 és az AMD Media SDK funkcióinak hivatalos támogatása. Előbbit a megfelelő Wi-Fi vezérlővel felszerelt gépek a szükséges tévék vagy vevőegységek mellett már használhatják, míg utóbbi esetében meg kell várni az új szoftvereket, amelyek már építenek a Media SDK egyes funkcióira.

Az új Catalyst még a három minőségjavító funkciót vezet be a videókra vonatkozóan, de mindegyiket csak a Kaveri APU-n lehet elérni, mivel HSA szükséges hozzájuk. A contour removal a tömörítésből eredő képi problémákat keresi és korrigálja, míg a detail enhancement több speciális szűrő egyben, melyek általánosan javítják a minőséget. Mindkét technológiát a HD HQV iparági normáknak megfelelően fejlesztették. A gyártók jellemzően ilyen eljárásokat használnak a méregdrága lejátszóeszközökben is a videók minőségének javítására, csak éppen speciális fixfunkciós hardver segítségével. A HSA-t felhasználva azonban utóbbira nincs szükség, mivel a CPU és az IGP közösen megoldja a feladatot.

A Kaveri APU extra szolgáltatásai a videókra vonatkozóan A Kaveri APU extra szolgáltatásai a videókra vonatkozóan
A Kaveri APU extra szolgáltatásai a videókra vonatkozóan [+]

A harmadik technológia az AMD Fluid Motion Video, mely szintén csak Kaveri APU-n fut, mivel egy rendkívül komplex algoritmusról van szó. A technológia a Blu-ray filmek 24 képkocka/másodperces sebességét 60 képkocka/másodpercesre növeli, méghozzá úgy, hogy az egymás után következő valós képkockák közötti eltérésekből köztes tartalmat számol a hardver. A 60 Hz-es frissítési frekvenciához igazodva ez jellemzően két-három számolt képkocka beszúrását jelenti az eredeti tartalom közé.

A fentiek mellett az egyenletesebb képmegjelenítést biztosító, frame pacing nevű alternatív CrossFire mód mostantól általános formában is elérhető, így működik Dual Graphics konfigurációkon, illetve a kijelzők száma és az alkalmazás által használt API sem számít.

Az AMD optimalizált a beépített rutinokon is, így a 14.4-es driver extra teljesítményt is hozhat a 13.12-es meghajtókhoz viszonyítva, de ezek jó része már a közben megjelent béta meghajtókban is megtalálható volt. Mindenesetre a cég kiemelte, hogy CrossFire mellett az Anno 2070 35%-kal, míg a Metro: Last Light 10%-kal gyorsulhat, valamint a Titanfallra vonatkozóan is vannak javítások, de utóbbi játékhoz mindenképp szükséges a legújabb programfrissítés, mivel az alkalmazás eredetileg nem támogatta a több GPU-s rendszereket.

Végül újítás még, hogy visszatér a Catalystbe az automatikus frissítés, mely immáron modernizált működés mellett értesíti a felhasználót az új meghajtókról.

A legújabb 14.4-es Catalyst szoftvercsomag és a hozzá tartozó dokumentáció letölthető az AMD szerveréről. A mobil termékek és a Windows Vista operációs rendszerrel kompatibilis meghajtó letöltéséhez ezt a weboldalt kell használni, a Steam platformról való frissítés pedig a program Steam menüjében érhető el. Mindemellett az AMD kiadott egy segédprogramot is, mely a korábbi Catalyst meghajtók teljes eltávolításáért felel. Az alábbi oldalon elérhető programot akkor érdemes használni, ha a telepített meghajtó nem várt módon működik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés