Hirdetés

Az AMD kiterjeszti az Eyefinity képességeit

Az AMD hamarosan elérhetővé teszi a Catalyst 14.6-os driver béta verzióját, mely számos lényeges újítást vezet be. A meghajtó a Windows 8.1, 7 és Vista operációs rendszereket támogatja, és a Radeon HD 5000, 6000, 7000, 8000(OEM), valamint az R7 és R9 200 szériás grafikus kártyákhoz, az eddig megjelent APU-khoz, valamint a Mobility HD 5000, 6000M, 7000M és 8000M sorozatba tartozó mobil Radeonokhoz telepíthető. Fontos adalék, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást, így az említett vállalatok termékeinél magához a gyártóhoz kell fordulni frissítésekért. Hasonló módon kell eljárni a Switchable Graphics technológiát használó Intel processzorral szerelt notebookok esetében is.

A Windows 7 alatti megbízható működéshez az AMD kiemelten ajánlja, hogy a felhasználó telepítse az operációs rendszerhez tartozó első szervizcsomagot, mely beszerezhető a Microsofttól. A szervizcsomag telepítése nélkül a driver egyes funkcióinak hibátlan működése nem garantált. Ugyanígy Windows 8 esetében az összes úgymond nagy frissítés megléte szükséges. Ezek nélkül a driver nem is települ.

Megjegyzendő, hogy az AMD a .NET 4.5-ös keretrendszert használja, így ha ez az adott operációs rendszeren nem található meg, akkor mindenképpen telepíteni kell a Catalyst vezérlőpult megfelelő működése érdekében.

Az új meghajtó fő újítása az Eyefinity szintlépése, ezen belül is a használatának egyszerűsítése, illetve a konfigurálhatóság kiterjesztése. Az egyszerűségért a minden eddiginél kedvezőbb egy kattintásos konfigurálás szolgál, míg a széleskörű konfigurálhatóság szempontjából újítás, hogy az Eyefinity mostantól eltérő kijelzőfelbontások mellett is működik.


[+]

Technikai értelemben az Eyefinity mostantól több módban üzemképes. A hagyományos Fill mód megmarad, így egységes kijelzőfelbontások mellett nem lesz változás. Az új Expand mód már eltérő felbontásokat is megenged és úgymond ki lehet használni az összes pixelt az összes monitoron. A Fit mód egyfajta köztes állapot, mely engedi az eltérő méretű és felbontású kijelzőket, de a függőleges képmegjelenítés tekintetében a nagyobb kijelzők úgymond kiálló részében nem jelenít meg semmit. Ezen a ponton a megjelenítők igazítása is szerepet kap, hiszen opció a felső és alsó kivágás, illetve a középre igazítás is.


[+]

A kijelzőkezelés szempontjából újítás még a jelentősen kiterjesztett színkezelés, amellyel a felhasználó a vörös, sárga, zöld, cián, kék és magenta színeket teljesen függetlenül paraméterezhetik. Némely digitális kijelző esetében kiválasztható a 10 bites színmegjelenítés (Deep Color) is, így a Radeonok ezzel a driverrel közelebb kerültek a FirePro termékekhez. Az AMD itt a professzionális felhasználásnak szeretne kedvezni. A Radeonok nem váltják le a FirePrókat, de mostantól megkapnak bizonyos professzionális alapfunkciókat.

Az új meghajtó már tartalmazza az AMD speciális JPEG dekóderének egy enyhén butított verzióját, mely némileg kisebb teljesítménnyel ugyan, de a Kabini SoC APU-kra is felkínálja ugyanazokat az előnyöket, amelyek elérhetők a Kaveri APU esetén.


[+]

A Mantle is frissült, így mostantól használható a notebookokon is Enduro konfiguráció mellett. Teljesen AMD-s notebook esetén elég a Catalyst telepítése, míg Intel mellé párosított Radeon esetében elképzelhető, hogy előbb frissíteni kell az Intel IGP meghajtóját. Ha nincs mire, akkor az Intelt, vagy a notebook gyártóját kell keresni a problémával.

Szintén a Mantle-lel kapcsolatos változás, hogy a Thief legújabb frissítésével a több GPU-s mód is működik.

Az új driver a DirectX 11-es programok teljesítményén is javít. A Watch Dogs AMD Radeon R9 290X mellett 25-28%-kal fut gyorsabban a 14.4-es WHQL driverhez viszonyítva, és persze kap CrossFire profilt is. Az érkező Murdered: Soul Suspect szintén kap némi extra tempót, de ez a játék csak egy hét múlva érkezik, így túl nagy jelentősége ennek amúgy sincs, viszont ehhez a programhoz is érdemes az új meghajtót használni.

A 14.6-es Catalyst szoftvercsomag az alábbi oldalon lesz elérhető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés