Hirdetés

WDDM 1.3 támogatást is kínál a legújabb Catalyst

Az AMD hivatalosan is elérhetővé tette a Catalyst legújabb kiadását. A 13.9-es verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a Windows 8 és 7 operációs rendszereket támogatja, és a Radeon HD 5000, 6000, 7000 és 8000(OEM) szériás grafikus kártyákhoz, az eddig megjelent APU-khoz, valamint a Mobility HD 5000, 6000M és 7000M sorozatba tartozó mobil Radeonokhoz telepíthető. Fontos adalék, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást, így az említett vállalatok termékeinél magához a gyártóhoz kell fordulni frissítésekért. Hasonló módon kell eljárni a Switchable Graphics technológiát használó Intel processzorral szerelt notebookok esetében is. A Windows 7 alatti megbízható működéshez az AMD kiemelten ajánlja, hogy a felhasználó telepítse az operációs rendszerhez tartozó első szervizcsomagot, mely beszerezhető a Microsofttól. A szervizcsomag telepítése nélkül a driver egyes funkcióinak hibátlan működése nem garantált. Megjegyzendő, hogy az AMD átállt a .NET 4.5-ös keretrendszer használatára, így ha ez az adott operációs rendszeren nem található meg, akkor mindenképpen telepíteni kell a Catalyst vezérlőpult megfelelő működése érdekében.

A meghajtó kezeli a Windows 8.1-ben bevezetésre kerülő WDDM 1.3-as felületet is az összes támogatott hardveren, így természetesen az érkező operációs rendszerre is telepíthető, de egyelőre csak alap certifikálást végez a Microsoft, így a Windows 8.1 megjelenésével párhuzamosan egy újabb driver is lesz, ami majd a DirectX 11.2 API újításait, valamint a Tiled Resources funkció legmagasabb TIER_2 szintjét is támogatja, de utóbbi kihasználásához GCN architektúrára épülő Radeon grafikus vezérlő szükséges.

A szokásos hibajavítások mellett lényeges újítás, hogy a DirectX-es alkalmazásokra bevezetett alkalmazásprofilozó mostantól az OpenGL programokat is támogatja.

A mobil termékeknél használt Enduro technológia is kapott pár újítást. Az egyik ilyen, hogy a Windows 8 és 8.1 modern felületét használva az itt található alkalmazások speciális működési rutint kapnak. Amennyiben a modern UI felületű alkalmazás aktívan fut, úgy alapértelmezetten a dedikált grafikus vezérlő felel a megjelenítésért, de ha a meghajtó azt érzékeli, hogy az applikációt éppen nem használják, akkor a futtatást áthelyezi az integrált grafikus vezérlőre, ami jobban kíméli az akkumulátort.

Újítás még az AMD Wireless Display hivatalos bevezetése, amit a Trinity és Richland, valamint a Kabini és Temash APU-k tudnak használni. Ehhez Windows 8 vagy 8.1 operációs rendszer, illetve megfelelő Broadcomm vagy Atheros Wi-Fi vezérlő szükséges, és persze egy kompatibilis vevőegység a tévében vagy a tévére kötve. Az AMD vezeték nélküli képtovábbító megoldása jelenleg a leggyorsabban működő rendszer a piacon, mivel a késleltetés 40 ms körül alakul, emellett egyedülinek számít abban is, hogy nem csak egy egyszerű klónozást biztosít a fő megjelenítőről, hanem a vezeték nélkül csatlakoztatott kijelző kiterjesztett módban is használható, továbbá teljes menedzsment érhető el rá a Catalyst vezérlőpulton belül.

A legújabb 13.9-es Catalyst szoftvercsomag és a hozzá tartozó dokumentáció letölthető az AMD szerveréről. A mobil termékek esetében ezt a weboldalt kell használni, a Steam platformról való frissítés pedig a program Steam menüjében érhető el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés