Hirdetés

AMD chipset még erősebb grafikával

AMD 790GX

Ismét gyarapodott az AMD grafikus maggal ellátott lapkakészleteinek választéka: az új 790GX északi híd a korábbiakhoz képest még erősebb IGP-t tartalmaz, ráadásként a friss SB750 déli híd társul mellé.

Az RV610-alapokra építkező grafikus mag a Radeon HD 3300 nevet viseli, 40 shadert tartalmaz, melyek 3D üzemmódban 700 MHz-en dolgoznak. A lapka saját memóriainterfésszel is rendelkezik, vagyis a grafikus memória a processzoron keresztül elért, a rendszermemóriából lefoglalt területen kívül egy gyorsabban elérhető részt is tartalmaz. Az alaplapgyártók az északi hídhoz DDR2 vagy DDR3 típusú RAM chipet köthetnek, a lokális memória mérete 64–128 MB lehet. A fejlesztéseknek köszönhetően az IGP teljesítménye a gyári adatok szerint összevethető egy diszkrét Radeon HD 3450-ével.

A chipből nem hiányozhat a nagy felbontású videók lejátszását segítő UVD, illetve Avivo HD technológia, monitorok az analóg mellett digitális DVI, HDMI vagy DisplayPort kimenetre is csatlakoztathatók, és természetes a HDCP-támogatás is. A 790GX fontos jellemzői között említendő, hogy az ATI Hybrid Graphics révén szorosan együttműködhet egy különálló videokártyával, és akinek nem az energiatakarékosság, hanem a teljesítmény az elsődleges szempont, az kétkártyás CrossFireX rendszert is kiépíthet – az északi híd ehhez a VGA-interfészként használt 16 PCI Express 2.0 sávot kétfelé tudja bontani.

AMD 790GX

A 790GX és az SB750 páros egyebek mellett az Advanced Clock Calibrator Link révén a tuningra, finomhangolásra is lehetőséget kínál, azonban több ponton változtattak a korábbi megoldásokhoz képest annak érdekében is, hogy a rendszer ne fogyassza feleslegesen az áramot – a megtakarítás üresjáratban 12 watt is lehet. A lapkakészlet a már említetteken kívül további hat PCIe-sávot állít a bővítés szolgálatába, a tizenkét USB 2.0 és a hat (RAID-kompatibilis) SATA-300 port mellől nem hiányzik a Parallel ATA interfész sem; a hálózati vezérlő ezentúl is önálló chip formájában kerül az AMD alaplapokra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés