A belépőszintű FirePro kártyával frissít az AMD

Az AMD gyorsan reagál az Intel professzionális piacot érintő terveire. A Santa Clara-i óriáscégtől nemrég szivárgott ki pár dokumentum, mely részletezi, hogy a vállalat a HD Graphics 3000P jelzésű IGP-vel támadná le a professzionális VGA-k piacának belépőszintjét. Ezzel az Intel az AMD FirePro V3800 és az NVIDIA Quadro FX 580 sorsát veszélyezteti. Utóbbit nagyon, mivel a többéves fejlesztésként számon tartott G96-os GPU már tudásban sem valami acélos. Az AMD a Redwood GPU-val jobban áll, de a cég nem akarja a véletlenre bízni a csatát, így a V3800-at egy még erősebb modellre cserélik.

Az AMD FirePro V3900-as kártya a 40 nm-es technológiával készülő Turks GPU-ra épül, így 480 shader processzorral dolgozik, a 128 bites buszon kapcsolódó, DDR3 szabványra alapozó fedélzeti memória mérete pedig 1 GB. A maximum 75 wattot fogyasztó termék támogatja a hárommonitoros Eyefinity technológiát, valamint egy DVI és egy DisplayPort 1.2-es aljzatot kínál.

A FirePro V3900 magórajele 650 MHz lesz, így az újdonság számítási teljesítménye elérheti a 624 GFLOPS-ot, miközben memória-sávszélessége 28,8 GB/s, köszönhetően a 1,8 GHz-es effektív memória-órajelnek. A VGA természetesen támogatja a színek 30 bites megjelenítését, a DirectX 11-es és az OpenGL 4.2-s grafikus API-kat, valamint az OpenCL 1.1-s platformot.

Az AMD a bemutatott termékre 119 dolláros ajánlott fogyasztói árat szab meg, és a cég mérései szerint az új jövevény majdnem kétszer gyorsabb a közvetlen konkurensnél. Tekintve a NVIDIA Quadro FX 580 által használt GPU korát, ez az adat nem meglepő. Az új FirePro szállítása már megkezdődött, így több OEM gyártó felvette rendelhető opcióként.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés