Hirdetés

AMD Hammer -- két kritikus bejelentés!

Először is, a nevek. A sima PC-kbe szánt Clawhammer meglepő, de érthető módon Athlon XP+ néven debütál, még idén. A Clawhammer természetesen ugyanúgy tartalmazza az AMD x86-64 64 bites kiterjesztését, mint a Sledgehammer, mégis, a két processzor közt nagy különbség van.

A Sledgehammert akár 1 MB L2-es cache-sel is szerelhetik, több, a processzorba integrált HyperTransport linket tartalmaz, 1-2-4-8 processzoros kiépítésben működik, stb. A Sledgehammer tehát ennek megfelelően egy igazi szerver processzor lesz, és éppen ezért az AMD más, új nevet is adott neki. Ez a név pedig nem más, mint az AMD Opteron.

Az Opteronban egy 128 bites (2 x 64 bit) integrált memóriavezérlőt is találunk, mely PC1600-PC2100-PC2700 DDR SDRAM-okat támogat. Többprocesszoros kiépítésekben ráadásul minden processzornak saját csatlakozása van, tehát 5.3 GB/sec memória-sávszélesség PROCESSZORONKÉNT igaz.

Fontos az AMD-nek, és persze nekünk, fogyasztónknak is, hogy a Microsoft ma bejelentette, hogy támogatni fogja az AMD Opteron architektúrát! Lesz tehát x86-64-re kompilált Windows és Office XP! A Microsoft bejelentése önmagában nem elég a sikerhez, az AMD előtt NAGYON komoly marketing munka áll, és egyáltalán nem biztos, hogy a Hammer a szerver piacot meghódítja. Ne feledjük, hogy a szervereknél sokkal konzervatívabb a hozzáállás, mint az asztali szegmensben, márpedig az AMD-nek még az asztali szegmensben is vannak problémái.

És a Duron? R.I.P, bár ezen nem lepődünk meg, hiszen az AMD ezt már a CeBIT-en "megsúgta" (mi meg "sugalltuk" cikkünkben). Appalosa magos Duron tehát már nem születik, és 2003-ban a Duront csak erős kereslet esetén gyárt az AMD. A Duron helyébe lép az Athlon XP (Thoroughbred, Barton), míg az Athlon XP-t az Athlon XP+ (Clawhammer) váltja fel. Nem rossz, ha arra gondolunk, hogy egy év múlva egy 2.0-2.5 GHz-es Athlon XP lesz a LEGROSSZABB processzor, amit az AMD-től vehetünk :).

Mit szól mindehhez az Intel? Örülni biztos nem örül, de lehet, hogy nem is izzad nagyon. Az Itanium már bejáratott, az Intel zsebe és kapcsolatai hatalmasak, bármekkora marketing és piaci nyomás belefér... az örök kérdés: lesz-e Yamhill, azaz bedob-e az Intel egy x86-64 jellegű 64 bites kiterjesztést a P4-es családba? A válasz, a prohardver szerint igen, illetve egyetlen esetben nem: ha a Prescott (0.09 mikronos Pentium 4, a Northwood utódja) rengeteg újítást fel tud vonultatni. Az Intel jóideje 32 bites P4-es ALU-kat (a CPU része) tesztel, és könnyen lehet, hogy a Prescottba már ilyen ALU(-k) kerülnek (eddig minden P4-esben 16 bites ALU volt). Lényegesen nagyobb és gyorsabb L1 és L2-es cache-ekről (16 KB trace, 32 KB data és 1 MB L2-es cache) és plusz egy FPU pipeline-ról is csiripelnek a verebek. Ha mindezt összeadjuk, a Prescott egy sokkal-sokkal erősebb processzor lehet, mint a Northwood. Márpedig a Clawhammer nem ígér 50-100-200 százalékos teljesítménynövekedést az Athlon XP-hez képest.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés