Hirdetés

AMD: nyáron érkeznek a kétmagos Athlon Neo processzorok

neo

A nemrég bemutatkozó, ultrahordozható notebookokba készült Yukon platformot az AMD még idén nyáron kiegészíti a nagyobb teljesítményű és jobb multimédiás kepeségekkel rendelkező Congo platformmal.

Az új rendszer alapeleme az Athlon Neo családhoz tartozó Conesus kódnevű processzor lesz, mely tulajdonképpen a Yukon platformban szolgálatot teljesítő, Huron kódnevű chipek kétmagos változata. Az új BGA tokozású központi egység továbbra is a 65 nm-es gyártástechnológiával fog készülni, a fogyasztása pedig várhatóan 15 W lesz. Az új processzorra épülő termékek órajelei egyelőre ismeretlenek, az azonban biztosra vehető, hogy a másodlagos gyorsítótár magonként 512 KB méretű lesz, és az integrált memóriavezérlő a DDR2 szabványú memóriákat fogja támogatni.

A Congo platform természetesen nemcsak a processzor szempontjából újul meg, hanem az északi és a déli híd szerepét is jobb képességű lapkák töltik majd be a Yukonhoz viszonyítva. Az RS780M + SB710 chipset kellően erős a piaci igények kiszolgálására. Legnagyobb fejlődés multimédiás szempontból következik be, ugyanis az északi hidat DirectX10 kompatibilis Radeon HD 3200 szériás grafikus processzorral látják el, amely fejlett filmlejátszási képességei mellett kevésbé gépigényes játékok futtatását is lehetővé teszi.

Az AMD ismét kiemelte, hogy a netbookpiacot nem tartja túl fontosnak a vásárlói igények szempontjából, így a vállalat a legnagyobb figyelmet továbbra is a vékony kialakítású, megfelelő méretű kijelzővel ellátott ultrahordozható notebookokra fogja helyezni.

Némi frissítésen mennek keresztül a Geode alapú rendszerek is. Az AMD ugyanis még ebben a félévben lehetővé teszi a gyártók számára a DDR2 memórialapkák használatát a Geode processzorokhoz. Ehhez egy memóriaadapter és egy BIOS-frissítés szükségeltetik majd. A kiszivárgott információk szerint változtatás csupán a fogyasztásra lesz pozitív hatással, mivel a DDR2 memóriák a DDR chipekhez hasonló sebességen fognak majd üzemelni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés