Android alapú TV Skandináviából

Az utóbbi évek egyik új trendje a különféle internetes tartalmak megjelenése a tévékészülékeken. Akadnak modellek, amelyek a videók, cikkek elérése mellett alkalmasak a különféle csevegőprogramok futtatására is, azonban még mindig azt mondhatjuk, hogy a lehetőségek egyelőre meglehetősen korlátozottak.

A svéd People of Lava névre hallgató vállalat korábban is exkluzív, prémium kategóriás tévéiről volt ismert, tehát hasonló utat választott, mint a Loewe, vagy más téren a Bang & Olufsen.

People of Lava Scandinavia
People of Lava Scandinavia

Christian Svantesson a vállalat ügyvezető igazgatója, társalapítója bejelentette, hogy szeptemberre várhatóan készen állnak majd a stílusosan Scandinavia névre keresztelt készülékükkel. A három méretben – 42”, 47” és 55” – piacra kerülő, Full HD modellek talán legfontosabb tulajdonsága, hogy a Google módosított Android operációs rendszere fut rajta, ami lehetővé teszi az Ablak a világra koncepció megvalósítását.

A cég célja – együttműködve a svéd Királyi Technológiai Intézettel – az volt, hogy egy olyan tévét fejlesszenek ki, amely minden korábbinál több internetes alkalmazás, szolgáltatás elérését tesz lehetővé, mindezt úgy, hogy ne kelljen mindenféle perifériát, médialejátszót, számítógépet stb. csatlakoztatni a készülékhez. Svantesson elmondta, hogy alapvetően szerették volna megváltoztatni a tévézésről alkotott elképzeléseket. Nem egy újabb „internet TV-t” szerettek volna létrehozni, hanem egy teljesen interaktív, személyre szabható megoldást raknának le az asztalra.

Ennek megfelelően a Scandinavia menürendszere teljesen a felhasználó igényeihez alakítható, a beépített böngészőnek köszönhetően pedig minden korábbinál több webes tartalom érhető el. Természetesen a fontosabb alkalmazások, így például a YouTube, a Google Calendar, a Google Maps vagy az App Store egyetlen gombnyomással megnyitható, sőt a felhasználó saját maga is létrehozhat ilyen gyorsbillentyűket.

People of Lava Scandinavia
People of Lava Scandinavia

Nyilván egy ilyen sokoldalú készülék esetében sarkaltos pont a vezérlés. Nem az érintőképernyő mellett döntöttek szerencsére, hanem inkább egy komplex távirányítót terveztek. Sajnos erről az eszközről még nem készült fénykép, a Svantesson által giroszkóp-bázisú billentyűzetként jellemzett kiegészítő egészen misztikusan hangzik, de egyelőre annyit lehet róla tudni, hogy körülbelül kétszer akkora, mint egy iPhone.

Az edge-lit LED-es háttérvilágítású, LG paneleket használó tévék valószínűleg 1800 és 2000 dollár körüli áron kerülhetnek a boltok polcaira.

Előzmények

Hirdetés