A Sharp állt elő a világ első 4-alapszínű 3D-s LCD paneljével

A 3D-s LCD kijelzők általában speciális idő-szekvenciás, aktív szemüveg alapú (active liquid crystal shutter glasses) technológiát használnak. Ezek a rendszerek a jobb és a bal szem számára szánt képeket egymás után felváltva jelenítik meg. A folyadékkristály-zárak (LC shutters) a speciális 3D szemüvegben a képernyővel szinkronban nyitódnak (válnak átlátszóvá) illetve záródnak (váltanak átlátszatlanná), oly módon, hogy a jobb és a bal szem különböző képeket lát. Az emberi agy a két enyhén különböző képből egy háromdimenziós, mélységgel is rendelkező képet hoz létre. A technológia problémája, hogy hagyományos kijelző használata esetén az alacsony fényerő és relatív szellemképesség nehezen védhető ki.

A Sharp által kifejlesztett, új 3D-s LCD panel radikálisan új megoldást kínál a fentebb említett, élményromboló hatások kiküszöbölésére. A vállalat az új képernyőiben négy darab saját fejlesztésű technológiát használ, amelyek közül mindenképpen fontos kiemelni a RGBY Quattron névre hallgató eljárást. Ennek lényege, hogy kibővítik folyadékkristályos televíziók képernyőjén megjelenő pixelek szerkezetét azáltal, hogy a korábban alkalmazott vörös (R), zöld (G) és kék (B) alapszínekhez negyedikként hozzáadják a sárgát (Y). Ez a technológia a vállalat állítása szerint fényesebb, élénkebb színeket biztosít a panel hatékonyabb fényátbocsájtásának és a szélesebb színskálának köszönhetően.

Szintén említésre méltó a beszédes nevű Side-mount scanning LED backlight eljárás. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a kereteken elhelyezett LED-ek pulzálnak, amelynek köszönhetően a fényerő elméletben 1,8-szor nagyobb lehet a hagyományos technológiákat alkalmazó modellekhez viszonyítva, továbbá radikálisan lecsökkenhet a zavaró szellemképes hatás is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sharp

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés