Asus blog: íme az RT-AC56U izomrouter

Tavasszal járt nálunk az Asus jelenleg (még) leggyorsabb Wi-Fi routere az RT-AC66U, mely az IEEE 802.11ac szabvány révén olyan vezeték nélküli átviteli tempót produkált, amit eddig csak vezetékes megoldások tudtak. Nemrégiben bemutatkozott a hazai piacon a szelídített változata, melyet RT-AC56U-nak hívnak. Külsőre a legfontosabb változás, hogy eltűntek az antennák, az eszközt pedig az élére állították, így kimondottan mutatós darab lett. Egy polcra állítva kevesen mondanák meg, hogy hálózati eszközről és nem valami díszről, vagy trükkös légfrissítőről van szó.


[+]

Hátuljára négy gigabites Ethernet portot tettek a tervezők a kék betétes WAN aljzat mellé, és a két USB közül is a kék az, ami 3.0-s szabványt jelenti. A két USB egyébként abból a szempontból kedvező, hogy az egyikre nyomtatót, míg a másikra adatárat köthetünk, így ezek könnyen és gyorsan megoszthatók a hálózatban, sőt 3G modemet is rákapcsolhatunk. A burkolat alatt a Broadcom BCM4708A router és gigabites switch központi egysége lapul, aminek érdekessége, hogy a korábbi MIPS helyett ARM Cortex-A9-re épül. A rádiós részen két adatfolyamos (spatial stream) Broadcom BCM43217, illetve BCM4352 modul dolgozik, és a 2,4 (itt csak n-es Wi-Fi van), illetve az 5 GHz-es frekvenciát kezelik beépített erősítőik segítségével. A dobozon lévő AC1200-as fantáziasebesség úgy jön ki, hogy a router n-es Wi-Fin 300 Mbps-os, ac-s Wi-Fin pedig 867 Mbps-os csúcssebességre képes, ezek összege némi kerekítés után 1200-at ad – nem sok jelentősége van.


[+]

Nyilván nem sokan lepődnek meg azon, hogy az Asus RT-AC56U ugyanazt a jól átlátható, intuitív és magyarul is kommunikáló kezelőfelületet kapta, mint nagyobb testvére az RT-AC66U, mely funkcionalitásában azonos az öcskössel, csak három adatfolyama (spatial stream) révén még gyorsabb. Az indítóképernyőről egyetlen klikkeléssel elérhető minden lényeges komponens, az Internet és Wi-Fi állapota, a csatlakozott kliensek, USB eszközök, Wi-Fi titkosítás és LAN beállítások. Érdemes kiemelni, hogy 2,4 illetve 5 GHz-en is három-három vendég hálózatot csinálhatunk, van fejlett forgalomfigyelés és szabályozás, szülői felügyelet és ma divatos felhő (Asus AiCloud) támogatás, ami okostelefonról is elérhető. A felület részlete leírása az Asus RT-AC66U tesztjében olvasható.


[+]

Az IEEE 802.11ac-s sebességben az Asus RT-AC56U mondhatni éppen a mai racionális szintet hozza. Két adatfolyamot (spatial stream) kezel, ennyit tudnak a ma elérhető ac-s USB adapterek és notebookokba szerelt Wi-Fi modulok, emellett csak az eléggé rugalmatlan PCI Express bővítőkártyák tudnak három adatfolyamot kihasználni. A biztonság kedvéért mi ilyennel, ezen belül is az Asus PCE-AC66-tal mértük meg az RT-AC56U routert. Szabad rálátással, három méteres távolságból 35 MB/s körüli csúcssebességet kaptunk, ami elég brutális tempó, de nem éri el a három adatfolyamos nagyobbik testvér tudását, amivel hasonló helyzetben 50 MB/s fölé jutottunk. Az Asus RT-AC56U jelenleg 39 900 forintos áron érhető el, míg a gyorsabb RT-AC66U mindössze öt-hatezer forinttal drágább nála.

Azóta történt

Előzmények