Asus blog: WL-330NUL a világ legkisebb routere

Ma már szinte létkérdés a Wi-Fi, kell a notebookhoz, tablethez, okostelefonhoz, munkához, szórakozáshoz. Fontosságát akkor érezni a legjobban, amikor éppen nincs. Az ASUS a WL-330NUL névre keresztelt, apró eszközével az ilyen, hálózat nélküli esetek számát igyekszik minimalizálni.


[+]

A nagyobbacska pendrive-ok súlycsoportjába eső megoldás egyik végén egy USB csatlakozó, a másikon pedig egy Ethernet aljzat van. Doboza csak azért olyan nagy, mert adnak mellé egy USB-s töltőt is, amit persze nem kötelező használni, akár egy notebookról, tabletről vagy éppen az egyre divatosabb mobil akkumulátorokról is meg lehet hajtani. Alapvető és legegyszerűbb felhasználási módszere az USB-s Ethernet adapter, aminek elsősorban azon Ultrabook felhasználók örülnek majd, akiknél a vékony gépházról lemaradt az Ethernet aljzat. Azért annyira nem kell örülni, hiszen nem gigabites, hanem csak 100 megabit/másodperces a csúcssebesség.


[+]

Sokkal érdekesebb a Wi-Fi használati mód, amihez bárminemű konfigurálás nélkül is hozzájuthatunk. Elég áram alá helyezni a csöppséget, rácsatlakozni a Wi-Fi hálózatára, és a burkolat oldalán lévő kód segítségével bejuthatunk a magyarul egyelőre még nem beszélő kezelőfelületére, amivel minden bizonnyal elboldogulnak majd a kis gyakorlattal rendelkező felhasználók is. Három fontos része van, az elsőn létező Wi-Fi vagy vezetékes hálózatokra kapcsolódhatunk, hogy azok internetelérést kihasználjuk – lényegében ez a router mód. A másodikon az internetet tovább osztó Wi-Fi titkosítása lőhető be, sőt, másodlagos vendég hálózatot is kreálhatunk. A harmadikon klónozhatjuk számítógépünk MAC-címét, ami az Ethernet adapter módban jön jól. A következő fülön van a MAC-cím szűrő, majd pedig a firmware-t frissítő és a gyári állapotot visszaállító modul, illetve rendszernaplót is kapunk.



[+]

Ethernet adapter módban nagyjából 10 MB/s-os sebességet értünk harmadik generációs Core i3-as notebookot és Windows 8 operációs rendszert használva. Az egysávos, tehát 150 Mbps-os elvi csúcssebességre képes Wi-Fi pár méteres távolságban nagyjából 3-4 MB/s-os tempót futott, ami bőven elég egy 3G-s mobilnet, nyilvános hot-spot vagy hotel hálózatának továbblövéséhez. Az ASUS ügyes kis WL-330NUL (fontos a NUL utótag, mert létezik 330N3G termék is) zsebroutere tudásához képest nem is olyan drága, 9900 forintba kerül.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények