ASUS Xonar Essence III: előerősítő, USB-s DAC és fejhallgató erősítő egyben

Az ASUS újabb Xonar Essence termékkel örvendezteti meg az audiofil beállítottságú vásárlókat, akik hamarosan kézbe vehetik a legújabb fejlesztést, mely az Essence III névre hallgat. A gyártó harmadik generációs USB-s DA konverterének és fejhallgató erősítőjének legújabb generációja már nem csak a fejhallgatót használó társadalom kívánalmainak akar megfelelni, hanem hagyományos előerősítőként is funkcionál. A jó minőségű hangzás előállítását, akárcsak a korábbi Essence sorozatnál, a belső felépítés során alapozták meg, így a különböző áramköröket igyekeztek minél jobban elszeparálni egymástól, valamint most is nagy hangsúlyt fektettek a minőségi alkatrészek beépítésére. Az Essence III esetében nem aprózták el a rendkívül fontos tápellátást, így a veszteségek minimalizálása érdekében egy egyedileg árnyékolt toroid trafóra építkeztek, amit LDO feszültségszabályzókkal és WIMA FKP 2 kondenzátorokkal egészítettek ki.


[+]

A sort folytatva találunk még C-Media CM6631A DSP-t, TCCO/TCXO kristályoszcillátort, csatornánkénti AD1955 DA átalakítót, kerámia tokozású AD 827SQ, MUSES 02, TI OPA2227P és TI LME49600 műveleti erősítőket – külön az előfoknak és külön a fejhallgató résznek. Az Essence III számára nem okoz gondot a 600 ohmos fejhallgatók meghajtása, amelyek csatlakozhatnak 6,3 mm-es jack aljzaton, vagy szimmetrikus vonalon (mini XLR). A végfokok illesztése is történhet aszimmetrikus módon RCA, vagy szimmetrikusan, XLR csatlakozóval ellátott kábelek használatával. Természetesen az aszinkron USB kapcsolaton felül más jellegű csatlakozás is megoldott, így digitális úton a hagyományos optikai és koax SPDIF-en kívül AES/EBU interfészt vehetünk igénybe, míg analóg forrásokat a hagyományos sztereó RCA-n fogad.


[+]

Az Essence III igazi különlegessége, hogy a hagyományos PCM (192 kHz/24 bit) mellett natívan támogatja az SACD-nél használt DSD 64 és a stúdiókban alkalmazott DSD 128 mintavételezést is. A hangerőszabályzással kapcsolatban is igyekeztek egy kis pluszt adni az ASUS mérnökei: külön-külön 24 lépcsős, reléalapú hangerő-szabályozással látták el a fejhallgató és a vonali kimeneteket, mely utóbbi távirányítóval is szabályozható – és ugyaninnen a bemenet és kimenet jelerőssége is állítható.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy az ASUS mennyiért szeretné értékesíteni legújabb fejlesztését, de az biztos, hogy már november közepén piacra kerül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés