Energiatakarékos szerverplatformmal készül az AMD

Az AMD hamarosan megkezdi a Maranello szerverplatform, és a beleillő 8, illetve 12 magos processzorok forgalmazását, ám a vállalat tartogat még meglepetéseket az év további részére is. Korábban az Opteron processzorok a teljesítményük mellett az alacsony fogyasztási mutatóikról voltak híresek. Azóta az Intel sokat lépett előre ezen a téren, és úgynevezett energiatakarékos szerverplatformokat kínált, amire az AMD-nek nem volt válasza. Bár a kisebbik processzorgyártó alacsony fogyasztású processzorokkal próbált kontrázni, a Santa Clara-i óriáscég rendszere a lapkakészletnek és az egyéb komponenseknek köszönhetően így is jobb fogyasztási paraméterekkel rendelkezett.

A hamarosan bemutatkozó kétutas Adelaide platform pontosan ezen a felálláson kíván változtatni. A rendszer a Magny-Cours processzorokhoz használt hatmagos Lisbon lapkára fog épülni. Az első Opteron EE sorozatba tartozó termékek 1,5, illetve 1,6 GHz-es órajelen fognak ketyegni, a fogyasztásuk pedig várhatóan 35 watt alatt lesz. Arról sajnos nincs információ, hogy ez TDP vagy ACP érték. A rendszer a Fiorano platform részeként debütált SR5650 jelzésű vezérlőre épül, mely 22 PCI Express csatornát támogat és 9,6 wattos fogyasztással rendelkezik. Itt érdemes megjegyezni, hogy az alacsony energiaigénynek ára van, ugyanis a platform HyperTransport 1.0-s linket alkalmaz.

Az Adelaide platform egy Socket C32-es foglalatához hat memóriacsatoló tartozik, melyekbe 1066 MHz-es effektív órajelen üzemelő, alacsony fogyasztású DDR3-as modulok helyezhetők. Az I/O kommunikációról az SP5100-as lapka gondoskodik. Az Opteron EE energiatakarékos processzorok és a hozzájuk tartozó rendszer várhatóan még ebben a félévben bemutatkozik, az árazásról azonban nincs pontos információ.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés