Hirdetés

Részletes adatok láttak napvilágot az AMD Sabine platformjáról

Jövőre komoly változásokat tervez az AMD a notebookok piacán, ugyanis a Sabine névre keresztelt platform rengeteg újítást tartogat. A rendszer a korábban már részletezett Llano lapkára épül, mely négy darab processzormagot és egy Vancouver szériába tartozó grafikus vezérlőt is tartalmaz. A chipből várhatóan lesz két- és hárommagos verzió is. A DirectX 11-es API-t támogató IGP képességeiről továbbra sincsenek biztos adatok, de egyre több helyről hallható, hogy 480 shader processzor lesz benne, ami meglepően magas szám. Ha az érték igaz, akkor az AMD könnyedén kiütheti a termékkel a diszkrét GPU piac legalsó kategóriáinak képviselőit.

A kiszivárgott információk szerint a Sabine platform esetében a Llano lapka TDP fogyasztása 20 és 60 watt között lesz. Természetesen a kétmagos, visszafogottabb órajellel érkező megoldások energiaigénye lesz a legkevesebb. A 32 nm-es SOI gyártástechnológiával készülő chiphez Hudson szériás vezérlő társítható, mely 16 USB portot és 6 darab 3.0-s SATA interfészt támogat. Az I/O híd M3-as verziója a 3.0-s USB szabványt is kezeli, ami további előny a felhasználónak.

A Llano APU (Accelerated Processing Unit) mintáit az év második felében kezdi el szállítani az AMD a partnereknek, így a Sabine platform tervezése jó ütemben halad. A debütálására 2011 első negyedévében kerülhet sor. Természetesen az AMD erre az évre is tervez egy-két újítást. A hamarosan megjelenő Danube platform már 45 nm-es technológiával gyártott, két- vagy négymagos processzorokat kínál a notebookokba. Az IGP ennél a rendszernél még az északi vezérlőhídban található, és 40 shader processzort tartalmaz. A rendszer megjelenése nyár elejére várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés