A Havok új szintre emelné a játékok fizikáját

Az Intel tulajdonába tartozó Havok a játékpiac legjobb képességekkel megáldott fizikai motorjával rendelkezik, melyet lassan 13 éve fejlesztenek. Az új generációs konzolok érkezésére azonban a vállalat is készül, így érkezik a fizikai motor új verziója, mely öt év kutatás eredménye, és minden szempontból jobb lesz az aktuális megoldásnál.

Az új Havok elsősorban az optimalizált működésre koncentrál, így gyorsabban futnak le a feladatok, és kevesebb memóriaigénnyel is rendelkeznek, illetve az optimalizálás is könnyebb lesz. Emellett az új generációs konzolok felépítésére reagálva a grafikus processzorral történő gyorsítást is bevezeti. Az egyelőre kérdéses, hogy melyik felülettel, de az Intel az OpenCL-re fókuszál ebből a szempontból, így logikus választásnak tűnik ennek a támogatása.

A Havok elmondása szerint az új generációs motor béta verzióját már megkapták a kiválasztott fejlesztők. Az előzetes tesztek alapján a rendszer jellemzően kétszer gyorsabban dolgozik, továbbá tizedannyi memóriát igényel, mint elődje. Minden bizonnyal a PlayStation 4 bemutatóján is ez a motor futott az alábbi demonstrációban:


(forrás: IGN)

Ha a Havok ígéretei igaznak bizonyulnak, akkor az új motor vezető pozícióját semmi sem veszélyezteti. A konkurensek számára továbbra is marad az ingyenes licencelés biztosítása a fejlesztőknek, hogy a Havok mellett legyen valami esélyük piacot szerezni.

A Havok valószínűleg marad fizetős rendszer, ami persze a tehetősebb fejlesztőknek nem jelenthet gondot, de a kisebb cégek számára nem biztos, hogy kedvező.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés