Jövőre új Atomot kapnak a mikroszerverek

Az Intel Centerton kódnevű, szerverekbe szánt Atom processzorról már az elmúlt év végén írtunk először. A korábbi adatok úgy néz ki, hogy helyesnek bizonyulnak, és a termék is elstartol az év második felében. Az Intel ezt egy hivatalosan bemutatott útiterv formájában erősítette meg, ahol azt is elmondták, hogy a mikroszerverek szempontjából az igények nagyon tág határok között mozognak, és egyértelműen előnyös bizonyos területeken az Atom processzor alkalmazása. Az Intel ezt korábban nem így látta, de Jason Waxman szerint az igényeket a piac szabja, és ezeket le kell fedni.

A Centerton kódnevű Atom lényegében a mikroszerverbe szánt Xeon processzorokat egészíti ki, úgymond alulról. Természetesen a rendszer teljesítménye nem lesz olyan magas, mint amennyit most el lehet érni a Xeonokkal, de az alacsonyabb fogyasztás, illetve a kisebb helyigény sokszor többet ér, így szabad a választás lehetősége. A Centerton már működik a HP korábban vázolt Moonshot projektjén belül. A vállalat a Gemini kódnevű rendszerbe helyezte el az Atomot, de a cégnél nem tettek le az ARM-hoz kapcsolódó tervekről sem, csupán először az Intel megoldásával próbálják ki a terveket. Ha minden jól megy, akkor a Gemini szervereket a HP az év legvégén kezdi el szállítani.


[+]

Az Intel a jövőben is nagy hangsúlyt fektet majd a mikroszerverekre. 2013-ban az Avoton kódnevű Atom fog bemutatkozni, melyről sok adat még nem derült ki, azt leszámítva, hogy 22 nm-es gyártástechnológiával készül.

Természetesen a nagy sűrűségű szervereknél nagyon fontos a processzorok közötti kommunikáció biztosítása egy kellően gyors belső hálózati interfész segítségével. Ebből látható, hogy az AMD nem véletlenül vásárolta fel a SeaMicro néven ismert céget. Az Intel sokáig épített az AMD-hez került Freedom technológiára, de ma már ezt nem tehetik meg, így a reakciójuk a Cray belső interfészeinek felvásárlása volt. A Santa Clara-i óriáscéget nem az AMD Opteronokhoz való Gemini, hanem a még készülő Aries kódnevű összeköttetés érdekli, mely már használható lesz Intel processzorokhoz is. A kisebb partnerek valószínűleg ezt ugyanúgy licencelhetik, ahogy az AMD Freedom technológiáját, de a nagyobb szervergyártók inkább saját interfészben gondolkodnak, ami természetesen nem gond, hiszen házon belül tartott fejlesztésekkel rugalmasabban lehet reagálni az igényekre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés