Hirdetés

Kényszerből kap külön Alder Lake-S processzort Kína

A Core i5-12490F valóban létezik, de nem lesz elterjedt, illetve hosszú életű modell.

Az Intel az idei CES-en bővítette ki Alder Lake-S processzorflottáját, amelyről az alábbi hírben be is számoltunk, de egy-két hete feltűnt egy olyan modell is, amit elvileg csak Kína kap meg. Erről viszonylag sokat ír a média, viszont az Intel adatbázisában nem található róla semmi, így utánakérdeztünk, hogy miről is van szó.

Intel Alder Lake-S - új, asztali generáció
Típus P-mag Órajel / Maximum órajel
Szálak száma
L3 cache Fogyasztás
(PL1/PL2)
UHD Graphics típus
Core i5-12490F (6P+0E mag) 3/4,4 GHz 12 20 MB
65/117 W -

Előjáróban annyit, hogy a termék valóban létezik, méghozzá a fenti táblázatban szerepelő specifikációk mellett, és valóban csak Kínában lesz hozzáférhető. Ráadásul azt az információt kaptuk, hogy a kereskedelmi ára megegyezik a Core i5-12500-as modellel, miközben gyorsabb annál, bár a különbségek egészen elhanyagolhatók.

A legfőbb kérdés az olvasók részéről az lehet, hogy mi hívta életre a Core i5-12490F-et. Úgy tudjuk, hogy ez a modell azért létezik, hogy a teljes kiépítésű, azaz 16-magos, de viszonylag sok területen hibás Alder Lake-S lapkák is eladhatók legyenek. Ez alapvetően az Intel 10 nm-es node-jának egyik problémája, mivel mindig elég nagy selejtaránnyal dolgozik a cég, ami miatt kénytelen olyan termékeket is piacra dobni, ahol a lapka nagyjából felét letiltják.

Azt is megtudtuk, hogy a Core i5-12490F csak addig lesz velünk, amíg a 10 nm-es node kihozatala nem javul. Ez azért fontos, mert az említett modell esetében minden CPU eladásán egy kevéske pénzt veszít az Intel, és pont emiatt van Kínára korlátozva az elérhetőség, hogy szép csendben ki lehessen vezetni, ha már nem lesz rá szükség.

Annak is egészen minimális az esélye, hogy a Core i5-12490F feltűnik a világ nyugati féltekén, mivel nem lesz egy tipikus tömegtermék. Konkrétan csak annyi készül belőle, amennyiből meg lehet menteni a kukától a drágább modellekben nem felhasználható, teljes kiépítésű Alder Lake-S lapkákat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés