Opteron is épülhet a Trinity APU-ra?

Az AMD az idei Fusion Developer Summit alkalmával többször is utalt rá, hogy a szerverekbe, illetve a munkaállomásokba APU-k is kerülhetnek. Bár a cég konkrétummal nem állt elő, de egy nemrég kiszivárgott driverben feltűnt egy érdekes termék, mely alapvetően a nemrég bemutatott Trinity APU-ra épül. Valószínű, hogy az újdonság Opteron márkajelzés alatt lát majd napvilágot és a Socket FM2 tokozás módosítását sem indokolja semmi. Az egész lényege a FirePro A300 szériába tartozó IGP lesz, mely a professzionális piacot célozza meg.


(forrás: Rage3D)

A pontos paraméterekről még nincs adat, de a cél eléggé egyértelmű. Az Intel egy ideje komolyan gondolja a professzionális GPU-piac meghódítását, melyet a Sandy és az Ivy Bridge lapkákban található IGP-kkel terveznek. Ezek a fejlesztések természetesen nem olyan gyorsak, mint egy komolyabb VGA, de a piac elég jelentős részét le lehet fedni velük. Az AMD a professzionális IGP-kre még nem reagált, ami annak köszönhető, hogy a cég ezt a piacot VGA-kkal próbálja lefedni, de csak idő kérdése, amíg az Intel felnő a szoftveres támogatásban, így bármennyire is számítanak az AMD-nek a FirePro VGA-k eladásai, mindenképpen szükséges az IGP bevetése. Ennek első állomása lehet a FirePro A300-as grafikus vezérlővel dolgozó Trinity APU megjelenése. Fontos, hogy a professzionális megoldások a hardver szempontjából nem különböznek. Egyedül a szoftveres támogatás más, így például a FirePro termékek, illetve az Intel professzionális IGP-i más drivert kapnak, amelyeket főleg a piac szempontjából fontos alkalmazásokra gyúrnak ki, illetve különböző minősítéseket szereznek az adott alkalmazás fejlesztőitől, biztosítva azt, hogy a rendszer megfelel a program futtatására.


(forrás: Rage3D)

Azt nehéz megmondani, hogy a professzionális GPU-k piaca az IGP-k betörésével hogyan alakul át. Nyilván világos, hogy a belépőszintű termékeket az integrált megoldások képesek legyőzni, így ezeknek a professzionális VGA-knak nem jut majd több szerep, de a komolyabb kártyák megmaradnak, hiszen az igény megvan rájuk, és ezen a piacon a teljesítményt, illetve a terméktámogatást nagyon megfizetik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés