Packard Bell E szériás notebookok: a három belépő muskétás

Múlt héten láthattuk a Packard Bell idei termékfelhozatalát, de ez csak futólagos ismerkedés volt az úgynevezett Expert partnernap alkalmával. Szerencsére a hazai képviselet elküldte számunkra az ott látott notebookokat (melyek lényegében működő mintapéldányok voltak), hogy kicsit tüzetesebben is megnézzük, mivel is készültek azok számára, akik a belépő szintű notebookokat és az olcsó megoldásokat keresik. Hogy ki az, aki ilyet keres, arra is rátérünk mindjárt, de előbb nézzük a portékát!


[+]

Ez nem más, mint az E sorozat, amit a gyártó korábban bejelentett, köztük az NE (14"), TE (15,6") és LE (17,3") modellekkel. A notebookok mérettől függetlenül egyforma külsőt kaptak, maximum a portok környékén tapasztalható némi átrendeződés, de sikerült az egységes arculatot létrehozni. A dizájn nem a legfrissebb, de a letisztult fedél és a márkajelzés sokat dob a megjelenésen. Az anyaghasználat rendben volt abból a szempontból, hogy a gyártó egyáltalán nem olyan műanyagokat használt, amihez rossz érzés hozzányúlni. Persze a fedél és a káva fényes burkolatot kapott, ami természetesen idővel begyűjti az ujjlenyomatokat, de legalább egyik sem recseg-ropog, és utóbbi igaz magára az egész gépre is. Mivel nem kifejezetten vékony laptopokról beszélünk, ez manapság már el is várható követelmény, már belépő szinten is. A hűtésnek is hagytak helyet bőségesen, legalábbis erről tanúskodik az oldalukon található hatalmas szellőzőrács.


[+]

Nem csak becsukva, hanem kinyitva is majdnem egységes a látható felület. A két nagyobb modell numerikus billentyűzetet is kapott, a kisebbnél ez hiányzik, illetve a gombok formája is eltérő, nem lépcsős szélű, mint a másik kettő esetében. Sajnos a kurzorbillentyűk körüli rész rendkívül zsúfolt, reméljük, hogy a honosított klaviatúrán ez már nem így lesz – ehhez csak el kell tüntetni az amúgy felesleges dedikált dollár és euró jeleket a jobbra és balra gomb felett – a próbára szánt példányokon ugyanis még amerikai kiosztás található. A kijelző természetesen fényes felületű, amit a gyártók előszeretettel alkalmaznak belépő szinten. A felbontás 1366x768, ettől csak a nagyobbik modell tér el; 1600x900 pixeles felbontást kapott


[+]

A legnagyobb modell valóban Brazos 2 APU-t kapott, de mint korábban is írtuk, a hazai kínálatban ez a modell nem lesz fellelhető. Kissé kétkedve fogadtuk, hogy egy inkább netbookokba szánt APU elegendő teljesítményt szolgáltat egy ekkora platformnak, de ez elsőre nem tűnt fel. Elegendő, avagy sem, ebben a méretben már jóval nagyobb a teljesítménnyel kapcsolatos elvárás is, így talán érthető a forgalmazással kapcsolatos elutasító döntés. A TE és NE típusok viszont Celeron és Pentium Dual Core processzorokat kaptak, melyek alapját a Sandy Bridge adja, megnyirbált szolgáltatásokkal. Belépő szinten ezek elegendő teljesítményt adnak relatíve normális fogyasztás mellett, de komolyabb munkához érdemesebb majd inkább a V széria felé fordulni, ahol Core i processzorok dübörögnek, akár Ivy Bridge konfigurációban. Mindenesetre opcionálisan mobil GeForce kártya is kérhető, ha növelni szeretnénk a grafikus teljesítményt, de belépő szinten erre nincs feltétlenül szükség, ezzel is lehet lefaragni az árból, akárcsak azzal, ha a nem Windows operációs rendszerrel ellátott változatot választjuk.


[+]

Szerettük volna elkérni a majdnem elérhető gépek pontos listáját és árát, ez azonban még nem publikus, azt leszámítva, hogy 100 000 forintról indul az árazás. Ezért az árért nem várhatunk el olyan szintű szolgáltatásokat és külső megjelenést, mint a drágább osztályokban, ugyanakkor megbizonyosodhattunk róla, hogy ezért az árért is lehet olyan notebookot vásárolni, ami használható, még ha villogni nem is lehet vele – de nyilvánvalóan nem is ez a cél, arra ott vannak a komolyabb subnotebookok, ultrabookok és prémium kategóriás notebookok. Fiataloknak, szülők által vásárolt első notebooknak, nyúzni, házi feladatokhoz vagy "számtech" órára, megtanulni a notebookot használni ideális választás az E széria. De ugyanígy ajánlható otthonra asztali gép helyett azok számára, akik csak interneteznek és chatelnek, vagy közösségi oldalakat szoktak látogatni, esetleg pár levelet vagy dokumentumot is legépelnek hébe-hóba. Ezekhez véleményünk szerint nem kell több „lóerő” még drágábban.

Azóta történt

Előzmények