Hirdetés

PC-kbe is elhozná az Xboxon már bevált biztonsági technológiáit a Microsoft

A Pluton architektúra a TPM-nél jobb lehetőségeket rejtene, amivel növelhető lenne a PC-k biztonsága.

A Microsoft komoly lépésre szánta el magát annak érdekében, hogy javítson a PC-k biztonságán. Bár már ma is léteznek TPM-mel (Trusted Platform Module) szállított rendszerek, ezeknek azért vannak még hiányosságaik, például az, hogy védelmet biztosító TPM a processzortól elszeparáltan van bekötve. Mindez azért baj, mert már ma is vannak olyan támadási formák, amelyek a TPM, illetve a CPU közötti kommunikációt célozzák adatlopás érdekében.

Ennél is nagyobb gond, hogy egyre komolyabb sérülékenységekre lehet bukkanni a modern processzorokban, amelyekre valamiféle megoldást kell találni. A Microsoft ötlete a Pluton architektúra lenne, ami tekinthető a TPM evolúciójának. A bevetendő biztonsági technológiák nem annyira újak, mert a vállalat már az Xbox One konzolban, illetve az Azure Sphere operációs rendszerben épített ezekre.

A jelenlegi koncepció szerint a Pluton architektúrát megkapnák a PC-s partnerek, többek között az AMD, az Intel és a Qualcomm, és be kellene építeniük a processzorokba. Ezzel jönnének az új rendszerrel kompatibilis lapkák, amelyek egyrészt kiváltanák a TPM-et, ugyanis a Pluton képes lenne ezt emulálni. Ezzel a meglévő szoftveres háttérrel biztosítható a kompatibilitás, illetve lehetne továbblépni, ami nagyobb védelmet nyújtana a mai támadási formákkal szemben. Persze itt szó sincs arról, hogy minden kivédhető lesz, de jó részük igen, és ez már előrelépés.

A Pluton architektúrát bevető processzorokra biztonsági frissítéseket is vihetne a Microsoft, akár a Windows Update szolgáltatáson keresztül, ezek igazából olyan kérdések, amelyekről a gyártókkal még meg kell egyezni, de a lehetőségek adottak.

Az AMD, az Intel és a Qualcomm nyitott a Microsoft ötletére, és konkrétumokat ugyan még nem mondtak, de mindannyian bejelentették, hogy reális jövőképnek látják a Pluton architektúrával felvértezett processzorokat. Hosszabb távon tehát esélyes, hogy mindegyik érintett készít kompatibilis hardvereket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés