Hirdetés

Publikusan is elérhető a legújabb GCN architektúra dokumentációja

Az AMD az alacsony szintű hardverelérésre tervezett API-k folyamatos érkezése mellett kiemelten fontosnak tartja, hogy a fejlesztők pontosan ismerhessék az egyes grafikus vezérlőiket, így a GCN architektúra fejlesztését folyamatosan dokumentálják. A Radeonok többségének alapját adó GCN S.I. (Southern Islands) és GCN C.I. (Sea Islands) verzióhoz már elérhető a dokumentáció, de a Tonga cGPU alapját képző legújabb GNC V.I. (Volcanic Islands) opcióhoz csak most vált publikusan hozzáférhetővé a teljes leírás egy 354 oldalas dokumentum formájában.

Az AMD picit egyszerűsített az elnevezéseken is, így a szigetes elnevezéseket ugyan nem dobják el, de mostantól a GCN S.I. nevezhető GCN1-nek, a GCN C.I. GCN2-nek, míg a GCN V.I. GCN3-nak. Ez nyilván mindenki számára egy jóval egyszerűbb jelölési forma, így kevesebb kódnevet kell fejben tartani.

A GNC V.I. (Volcanic Islands) architektúrának, vagy újabb néven a GCN3-nak több fontos újítása is van a GCN2-höz viszonyítva. Ezek közül kiemelhetők az új, adatpárhuzamos végrehajtásra tervezett operációk, mint például a DPP (Data Parallel Processing), amely lehetővé teszi a vektorutasításoknak, hogy hozzáférhessenek a szomszédos sávok (szálak) adataihoz. Emellett bekerült pár permutációra vonatkozó utasítás, illetve megerősítést nyert a Tonga cGPU esetében már emlegetett 16 bites lebegőpontos vektorutasítások elérhetősége.

A dokumentum szintén megerősíti, hogy a CU tömbökhöz tartozó 16 kB-os skalár gyorsítótár már nem csak olvasható, hanem írható is, illetve lényeges újítás még az SDWA, azaz a Sub Dword Addressing, amellyel a vektorutasításokban lehetővé válik a vektorregiszterekben tárolt bájtok és utasításszavak elérése is. Természetesen komoly újításnak számít a kontextusváltás átdolgozása, amellyel megoldható az egyes elkezdett feladatok futtatásának ideiglenes megszakítása annak érdekében, hogy egy kiemelt feladat azonnal elérje és teljes egészében felhasználhassa szükséges erőforrásokat.

Pár ritkán használt utasítás most is eltávolítottak a mérnökök, amelyek helyére bizonyos esetekben újak kerültek, emellett eltávolításra került pár adatformátum is. Mivel a GCN disassembler már egy ideje támogatja a Tonga cGPU által használt architektúrát, így a publikált dokumentáció csak a kirakós utolsó eleme, amely mostantól nem csak a kiválasztott fejlesztőpartnerek kiváltsága lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés