Kavarognak a szigetnevek az AMD partnereinél

Az AMD jó ideje szigetekről nevezi el az egyes grafikus vezérlőit, amely a végfelhasználók számára lényegtelen, de alaposan megnehezíti a kíváncsi réteg életét, beleértve az olvasóinkat és részben a médiát, beleértve minket is. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne ezeket számozott kódnevekkel jelölni, ahogy például az NVIDIA teszi! Jó hír persze, hogy bizonyos, nem éppen hivatalos gyártói forrásokra mindig lehet számítani, és némi útbaigazítás mellett nem tűnik ez bonyolultnak.

Mint ismeretes manapság három verziója létezik a GCN architektúrának. Ezek közül az S.I. a Southern Islands, a C.I. a Sea Islands, míg a V.I. a Volcanic Islands. Előbbi két architektúráról mindent lehet ismerni, de az utóbbiból publikusan semmit, és a fejlesztők sajnos nem árulják el a finom részleteket. A Volcanic Islands csoportba tartozik például az elmúlt évben megjelent Tonga cGPU, amelyre a Radeon R9 285 épül. A gyártóktól megtudtuk, hogy az érkező, Fiji kódnevű cGPU is erre az architektúraverzióra épít, ahogy például a mobil piacra készülő Iceland lapka is.

Viszont jönnek új architektúraverziók is. A következő lépcső a GCN P.I., azaz Pirate Islands lesz, amelynek első képviselője a Carrizo SoC APU Wani kódnevű IGP-je. Erre az architektúrára épülnek majd cGPU-k is, amelyek a Karib-tenger környékén fekvő, kalózkodáshoz köthető szigetekről kapják majd a neveiket. Végül a következő architektúraverzió még eléggé a távoli jövőre vonatkozik, de azt már tudni lehet, hogy északon fekvő, főleg kanadai szigetekről kapják majd a nevüket a termékek.

Szintén megtudtuk, hogy a GCN architektúra új verziói elsődlegesen az integrációra koncentrálnak a fejlesztések szempontjából, de lényeges tervezet az atomi operációk kiterjesztése is, hogy olyan adatstruktúrákat is hatékonyan dolgozzon fel a GCN új verziója, amelyek ma még a GPU-knak általánosan nem mennek jól. Ez egyfajta tranzakcionális memóriakezelésre vonatkozó fejlesztés lenne, amikor egy új feladat elkezdésével nem kellene megvárni az atomi operáció befejezését, ami növelné a hardver kihasználhatóságát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés