Samsung blog: pixelrengeteggel kényeztet az ATIV Book 9 Plus notebook

Míg egyes laptopgyártók a WQHD (2560x1440) pixeles felbontásban látják a jövőt, addig a Samsung a WQXGA+, más néven QHD+ (3200x1800 képpontra) kijelzőkre szavaz, legalábbis az új csúcsnotebookjuk, a Book 9 Plus esetében. Persze feltehetjük a kérdést, hogy hol tudjuk majd kihasználni a megnövelt pixelsűrűséget, de ez a fajta verseny egyfajta státuszszimbólum is, nem véletlen, hogy első körben a felsőkategóriás notebookok vásárlóit kényeztetik ilyen extrával, míg a hagyományos notebookoknál örülhetünk, ha Full HD-t kapunk.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Mindenesetre örüljünk a változásnak, hiszen a tendencia azt mutatja, hogy az felsőház által levetett részelemek/fejlesztések leszivárognak az alsóbb kategóriákba, ezáltal reménykedhetünk, hogy a megfizethető kategóriában is több HD+ és Full HD panel bukkan fel már az idén, de főként jövőre. Az ATIV Book 9 Plus kijelzője egyébként igazán jól sikerült. Az érintésre jól reagál, a betekintési szög hibátlannak tűnt, akárcsak összességében véve a képminőség, de az erős csarnokvilágításban ennél többet nem lehetett leszűrni.


[+]

Ami a külsőt illeti, aki nincs közelebbi barátságban a második generációs Series 9-cel, az a gép becsukott állapotában könnyen hiheti, hogy kívülről sincs változás, azonban ez nincs teljesen így. Tény, hogy az alapdizájn, az anyagminőség és anyagválasztás változatlan, de a vastagság 1 milliméterrel nőtt (ami az érintőkijelzőnek tudható be), de ez észrevehetetlen. Az árulkodó jeleket a zsanér környékén kell keresni, ami immáron lehetővé teszi a 180 fokos nyitási szöget, de emiatt a fedelet és a gép hátulját is újra kellett tervezni. A leginkább szembe ötlő változtatás ebből fakadóan az áthelyezett hűtőrostélyok, amelyek sok más vékony géphez hasonlóan a két zsanér közé került teljes hosszban.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A gépet kinyitva szintén van egy apró, de nem túl nagy változtatás: a csuklótámaszt és touchpadet tartalmazó alsó traktus és a billentyűzettel kitöltött felső rész között nincs lejtős elválasztás, hanem csak a klaviatúrát süllyesztették bele egy keretbe. Ennek hála a gép oldalnézetből pengébbnek tűnik, hiszen így a szélen körbefuttatott fémcsíkban nincs letörés.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Persze arról sem feledkezzünk meg, hogy a Book 9 Plusban már Haswell dorombol akár 8 GB RAM társaságában, és most már mindkét USB port megfelel a 3.0-s szabványnak. Az akkumulátor kapacitását is megnövelték 40-ről 55 Wh-ra, ami az új platformmal karöltve 11 órát bír a korábbi 8 helyett – ezt persze majd tesztben ellenőrizni fogjuk, amint megérkezik hozzánk.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Samsung egy nagyon erős gépet hozott össze az új modellévre az Ultrabook kategóriában. Tény, hogy a dizájnhoz nem nyúltak, de erre most nem is volt szükség, hiszen ezen a téren a paraméterekkel nem volt gond, továbbá – más gyártókhoz hasonlóan – a Samsung is egységesíti a termékpaletta főbb stílusjegyeit, egy új megjelenéssel pedig megint kilógtak volna a sorból – ez persze nem jelenti azt, hogy a 9-es ne tűnne ki az alsóbb

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés