Az évtized végére 10 TB-ot tárolna tányéronként a Seagate

A vállalat a Virtual Analyst Event alkalmával számolt be a terveiről.

A Seagate február második felében tartotta meg a Virtual Analyst Event rendezvényt, amelyen belül felvázolták a vállalat rövid és hosszabb távú terveit is.


[+]

A közeljövőt tekintve túl nagy meglepetésekre nem lehet majd számítani, hiszen a HAMR technológiára épülő HDD-je a cégnek már elkészült, és ez 20 TB-os tárkapacitást biztosít. Mindez viszont csak a kezdet, ugyanis laborkörülmények között minden évben jelentősen javult az adatsűrűség a tányérokon. Jelen pillanatban négyzethüvelykenként 2600 gigabitet tud elérni a cég, amire elméletben 40 TB-os HDD-t lehetne építeni, ha a manapság megszokott kilenc tányérral számolunk. Itt persze figyelembe kell venni, hogy ezt tömeggyártásban is hozni kell, tehát a laborban a lehetőségeket lehet kitesztelni, ám ezek évekkel később jutnak el a végfelhasználókhoz.


[+]

Az aktuális fejlődési ütemet tartva 2026-ra érkezhet meg az 50 TB-os HAMR HDD, amihez elképzelhető, hogy üvegszubsztrátumokon alapuló nanogranuláris médiaközeget kell alkalmazni, vas-platinaötvözetű mágneses filmréteggel, ugyanis nagyobb adatsűrűség válik szükségessé. Ezzel el lehet menni nagyjából 90 TB-ig, és utána rendezett médiaközeggel még opció a 105 TB is. Nagyobb problémát majd a négyzethüvelykenkénti 8 terabitnél nagyobb adatsűrűség fog okozni, amihez már bitmintás médiaközeg szükséges. Ennek hála elérhetővé válhat a 120 TB-os szint, de ez már mindenképpen egy igen távoli jövőkép, ami a 2030 utáni termékekre vonatkozik.


[+]

A Seagate a MACH.2 multi aktuátor technológiával is komolyan számol, amely a nagy, 30 TB-os tárkapacitás felett általánossá válhat. Itt nyilván az a fontos, hogy a tárhely mellett érezhetően javuljon a HDD teljesítménye is.

A vállalat egyébként az SSD-ket továbbra is a HDD-k mellett képzeli el, ugyanis nem hisznek benne, hogy a 3D NAND flash lapkák belátható időn belül nagyobb tárhelyet tudnak majd kínálni egységnyi árszintet figyelembe véve. Ebben valószínűleg igaza is lesz a gyártónak, ha a fenti terveket meg tudják valósítani, amivel a HDD-k továbbra is a legolcsóbb adattárolási formát képviselik majd. Teljesítményben persze az SSD-knek áll a zászló.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés