Új sebességszintre lő a Seagate friss HDD-je

Az Exos 2x14 az adatátviteli tempók tekintetében a lassabb SSD-kkel is megküzdhet.

A Seagate bejelentette, hogy végre révbe ért a régóta fejlesztett multi-actuator technológiájuk, így az új Exos sorozat első képviselőjével egészen nagy sebességszintek váltak elérhetővé a merevlemezek számára.

A vállalat már évek óta dolgozik azon a problémán, hogy miképpen lehetne felgyorsítani a HDD-k adatátviteli teljesítményét, és a számos felvetett ötlet közül a Mach.2 dizájn volt reálisan kivitelezhető, amelyet a fentebb linkelt hírben részletesen kifejtettünk. A lényege ennek a rendszernek annyi, hogy a HDD-be helyezett karokat két külön csoportra osztják, és ezek egymástól függetlenül is képesek mozogni. Logikai értelemben a most bejelentett 14 TB-os merevlemez felfogható két 7 TB-os egységnek, és a vezérlő így is kezeli a beépített tányérokat. Ez a megvalósítás némileg bonyolultabb a hagyományos, együtt mozgó karhoz viszonyítva, de az előnyei vitathatatlanok, ugyanis majdnem megduplázható a teljesítmény.

Az Exos 2x14 motorja továbbra is percenként 7200-szor forgatja meg a tányérokat, de a Mach.2 dizájn által ez még így is lehetővé teszi az akár 524 MB/s-os adatátviteli sebességet, miközben olvasás, valamint írás mellett hozható rendre a 304 és 484 IOPS-os tempó. Az utóbbi értékek nyilván messze vannak attól, amit az SSD-k kínálnak, de a szekvenciális adatmozgatás tekintetében egészen korrekt, akár lassabb SSD-kkel vetekedő eredmények várhatók az újdonságtól.

A fogyasztás 7,2 watt, vagyis nincs jelentős eltérés egy klasszikus felépítéssel rendelkező merevlemezhez képest, így a technológia csupa előnyt biztosít, ami az adatközpontok tekintetében nagyon hasznos lesz. Nem véletlen, hogy a Seagate a kiemelt partnereinek már korábban is adott prototípusokat az új fejlesztéséből, és a most bejelentett, 12 Gbps-os SAS interfészt használó, Exos 2x14 nevű példányt is erre erre a területre szánják. Nagy különbség viszont, hogy az év későbbi részében már nem csak a nagyobb megrendelők kaphatnak ilyen merevlemezt, hanem bárki, aki hajlandó megfizetni az egyelőre ismeretlen árat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés