A TSMC idén már nem oldja meg a kapacitásproblémákat

A TSMC hónapok óta küzd a 28 nm-es node-ok esetében a gyártókapacitással, aminek következtében képtelenek kiszolgálni az NVIDIA és a Qualcomm igényeit. A két cég már elsőbbséget is élvez az új gyártósorok kiosztásánál, de jóval többre lenne szükség. A TSMC korábban úgy számolta, hogy a harmadik negyedév végére megoldják a kapacitásproblémákat, de Morris Chang, a vállalat elnöke szerint erre leghamarabb 2013-ban van esély, legalábbis az új adatok birtokában.

A tajvani bérgyártó problémája jelentős, ugyanis a partnerek közül az első körben beszállt AMD, Altera és Xilinx trió elégedett csak, míg az NVIDIA és a Qualcomm egyelőre reménykedik a gyors javulásban. Az utóbbi cégeknek viszont egyre inkább megfontolandó alternatívát keresniük a TSMC mellé. A lapkákat ugyan nem lehet gyorsan átvinni egy másik bérgyártó gyártástechnológiájára, de tanácsos lehet több vasat tartani a tűzben.

Érdemes megjegyezni, hogy a kialakult helyzetben nem biztos, hogy csak a TSMC a hibás. Amikor egy terméket, illetve termékcsaládot terveznek, akkor a cégek felmérik a várható igényt. Ennek megfelelően lesznek leadva a waferekre vonatkozó megrendelések az adott bérgyártóhoz. Természetesen ebbe bele kell kalkulálni a várható selejtarányt is, hiszen ez is egy nagyon fontos szempont. Ha sok a selejt, akkor több wafert kell rendelni, hiszen az igények úgy teljesíthetők. A kapacitásproblémákkal kapcsolatos gondok tehát részben a logisztikára is visszavezethetők. Vagy rosszul mérték fel a cégek a termékekre az igényt, vagy nagyobb a selejtarány, mint ahogy azt várták, illetve nem zárható ki, hogy a két probléma együtt sújtja az adott vállalatot. Ezen a ponton jön elő a TSMC gondja, ugyanis ha az igények nagyobbak, mint azt előre kalkulálta az adott megrendelő (most mindegy, hogy a nagyobb selejtarány vagy a rossz igényfelmérés következtében), akkor az eredeti rendelési mennyiséget növelni kellene. Sajnos a tajvani bérgyártó jelen helyzetben ezt nem képes kivitelezni, és így kialakult az aktuális, meglehetősen kényelmetlen helyzet, mely tulajdonképpen általános kapacitásproblémákhoz vezetett.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés