Az NVIDIA és a Qualcomm más bérgyártók után kutat

Régóta téma a TSMC 28 nm-es gyártókapacitása, mellyel kapcsolatban az NVIDIA és a Qualcomm folyamatosan panaszkodik. Ez nem meglepő, ugyanis a teljes kapacitás tényleg szűkös, emellett a helyzetet rontja, hogy az első körben beugró Xilinx, Altera és AMD trió lényegében a rendelkezésre álló gyártósorok nagy részét már lefoglalta. Az NVIDIA és a Qualcomm számára világos, hogy nem tetszetős az elfoglalt státuszuk, ráadásul az NVIDIA még a gyenge kihozatallal is elégedetlen.

Nemrég került előtérbe, hogy a harmadik negyedév végéig probléma lesz a TSMC 28 nm-es gyártókapacitása, ám a Digitimes – az új információkra hivatkozva – úgy tudja, hogy a probléma egészen a következő év elejéig fennállhat. Ebből világosan látszik, hogy az NVIDIA és a Qualcomm számára a helyzet nem túl kecsegtető, hiszen a TSMC a többi partnertől nem veszi el a már kiosztott kapacitást, csak azért, hogy az új partnereknek több legyen. A Qualcomm esetében korábban már lehetett hallani, hogy a cég több dizájnt is átvisz az UMC-hez, emellett mára előkerült a GlobalFoundries neve is. Az NVIDIA is hasonlóan gondolkodik, csak éppen a Samsung 28 nm-es gyártósoraira pályáznak.

Természetesen a chipdizájnokat egy másik bérgyártóhoz nem könnyű, illetve nem is olcsó átvinni, hiszen az eltérő gyártástechnológiákra át kell tervezni a lapkát, de kevés gyártókapacitás mellett mindenképpen megfontolandó és értékelhető alternatíva, még ha nagyon sok (jellemzően 8-10) hónapba is kerül. A TSMC-től talán az UMC-hez a legkönnyebb átvinni az adott chipdizájnt, mivel mindkét bérgyártó gate last megvalósítást használ a 28 nm-es HKMG node-okra. A Samsung és a GlobalFoundries a Common Platformon belül közös alapokra építkezik, így az utóbbi céget 28 nm-es HKMG node-jai a gate first megvalósításra építenek.

Mivel a váltás nem vezényelhető le gyorsan, így az NVIDIA és a Qualcomm számára mindenképpen elsődleges marad a TSMC, de az érkező fejlesztések esetében érdemes egy másik bérgyártót megcélozni az új, illetve az aktuálisan is kapható termékek jobb elérhetősége érdekében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés