Az AMD szerint nincs probléma a TSMC 28 nm-es kapacitásával

Az elmúlt hetekben a média a TSMC 28 nm-es gyártókapacitásával kapcsolatos negatív adatoktól volt hangos. Az NVIDIA még a gyenge kihozatallal is elégedetlen, ami természetesen nem könnyíti meg az ellátást, így a zöldek és a Qualcomm más bérgyártók után kutatnak. A Digitimes korábbi információi szerint a TSMC 28 nm-es gyártókapacitása a harmadik negyedév végéig probléma lesz, ami elvileg minden partner számára kedvezőtlen.

A fentebb említett vállalatok mellett a Xilinx és az Altera, valamint az AMD is hasznosítja a TSMC új generációs gyártástechnológiáját. Az előbbi két cégnek pozitív a véleménye a 28 nm-es node-okról, de nem szabad elfelejteni, hogy az FPGA-k tipikusan egyszerű termékek, így a gyártástechnológia problémái kevésbé érintik őket. Az AMD viszont nem igazán beszélt a TSMC-vel kapcsolatos véleményéről, így sem pozitív, sem pedig negatív nyilatkoztatott nem tettek eddig a gyártókapacitással kapcsolatban. Természetesen az elmúlt hetek hírei kapcsán várható volt, hogy nekiszegezik a cégnek a kapacitáshiánnyal kapcsolatos kérdést. Rory P. Read és Thomas Seifert elmondta, hogy az AMD megfelelően ki tudja szolgálni az új generációs Radeonokkal kapcsolatos igényeket, így nem látják problémásnak a TSMC 28 nm-es gyártástechnológiáját.

Az előbbi nyilatkozat világos, de a hátterét is érdemes elemezni. A Xilinx és az Altera mellett az AMD kezdte meg a leghamarabb a gyártást az új 28 nm-es node-okon, ami a birtokolt gyártósorok szempontjából nagyon fontos. Az NVIDIA és a Qualcomm mondhatni második körben ugrott be, ami azt is jelenti, hogy a megszerezhető gyártókapacitás nagyon limitált volt. Valószínű, hogy az elemzők az AMD és az NVIDIA álláspontját a TSMC 28 nm-es node-jairól összevetik, és ebből nem az utóbbi vállalat jön majd ki jól, de nagyon fontos tényező, hogy az NVIDIA problémáit a kevés elérhető gyártósor okozza, amivel az AMD-nek nem kellett megküzdenie, hiszen novemberben még bőven volt lefoglalható gyártókapacitás. A kihozatal szintén nem kedvező jelenség, de ezzel kapcsolatban az AMD sem nyilatkozott, hiszen csak annyit mondtak, hogy a termelés jelenlegi szintje kielégíti az igényeket.

Az AMD nyilatkozata tehát nem feltétlenül kerül ellentmondásba a TSMC-ről kialakult helyzetképpel, illetve az NVIDIA panaszával, hiszen a lényeges információk a részletekben rejlenek, amiről a cégek nem szoktak beszélni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés