Hirdetés

Új professzionális NVIDIA alaplapi vezérlőchipek

Az NVIDIA bemutatta nagy teljesítményű munkaállomásokba és szerverekbe szánt alaplapi vezérlőjét, az nForce Professional 2200-at. A chip nemcsak a jelenleg piacon lévő Opteron processzorokat támogatja, de a 2005 folyamán megjelenő kétmagos CPU-kkal is együtt fog működni. Az nForce Professional 2200 ugyan egychipes megoldás, vagyis a hagyományosan az északi, illetve a déli hídra kiosztott feladatokat egymaga is képes ellátni, azonban további interfészekkel egészíthető ki az nForce Professional 2050 jelzésű társlapka révén.

Az nForce Professional 2200 összesen húsz rugalmasan csoportosítható PCI Express vezetékkel rendelkezik, négy IDE és négy Serial ATA II felületű meghajtót képes vezérelni akár RAID 0, 1 vagy 0+1 kötetekbe rendezve is, továbbá tíz USB 2.0 porttal és 32 bites PCI sínnel látják el. Integrált Gigabit Ethernet vezérlője – a Microsoft Chimney architektúrájával kompatibilis módon – a TCP/IP-csomagok előfeldolgozása révén csökkenti a processzorterhelést (TCP/IP Offload Engine, TOE). A processzorral 1 GHz sebességű 16x16-os HyperTransport kapcsolaton keresztül kommunikál. A 2050-es chip további húsz PCIe csatornát, négy Serial ATA II portot és egy Gigabit Ethernet interfészt biztosít.

Szerverekben a 2200 önállóan két Opteront képes kiszolgálni, a 2050-nel együtt pedig már négyutas rendszerekben is alkalmazható, és flexibilisebbé válik a PCI Express vezetékek kiosztása is: önállóan két x8 és két x1 foglalat kapcsolható rá, a 2050-nel társulva azonban összesen négy x8, egy x4 és két x1 interfész fogható munkára, miközben a többi I/O port száma is jelentősen növelhető. Ráadásul egy 2200-as chip mellé akár három 2050 is illeszthető, így a rendszer már összesen 80 PCIe-vezetékkel, 16 SATA-porttal és négy Gigabit Ethernet interfésszel gazdálkodhat.

Munkaállomásokban természetesen a grafikus teljesítmény is előtérbe kerül: az nForce Professional 2200 itt szintén két Opteronnal dolgozik együtt önállóan, de a PCIe vezetékek kiosztása a videokártyák számára kedvezőbb egyszer x16 plusz háromszor x1 sémát követi. A 2050-es társchippel kisegítve négy Opteron alkalmazására van mód, a PCIe csatornák pedig a következőképpen csoportosulnak: kétszer x16, egyszer x4 és háromszor x1. Rögtön szembeötlenek persze az SLI számára ideális feltételek, s nem véletlenül: a két PCI Express x16 csatoló révén a felhasználók a hardver oldaláról semmiféle kompromisszumra nem kényszerülnek két videokártya párhuzamos működtetése esetén – természetesen itt a profi Quadro FX kártyákra kell elsősorban gondolni. Ezen túlmenően munkaállomások számára az asztali rendszerekben is igénybe vehető NVIDIA Firewall és ActiveArmor hálózatbiztonsági funkciók is rendelkezésre állnak.

Nem mellékes momentum, hogy az új chipek is illeszkednek az NVIDIA Unified Driver Architecture-éhez, vagyis nem igényelnek speciális, testre szabott meghajtóprogramokat. A friss vezérlők köré épülő alaplapok először az Iwill és a Tyan kínálatában bukkantak fel, de hamarosan más neves gyártók is bejelentik új termékeiket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés