Végleg leáll az R600 projekt

Az NVIDIA tavaly ősszel büszkén dobta piacra a világ első csúcskategóriás, DirectX 10-kompatibilis grafikus processzorát, a G80-at, mely ezentúl legfeljebb házon belül akadhat legyőzőre, a konkurens AMD ugyanis a hétvégén rendkívüli telefonos sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy végleg leállítja az R600 projektet. Az R600 kódjelű videovezérlő – melyet még az ATI mérnökei kezdtek fejleszteni évekkel ezelőtt – az AMD első csúcskategóriás DX10-es GPU-ja lett volna. A rendkívüli teljesítményt (és teljesítményfelvételt) ígérő processzor az eredeti tervek szerint már tavaly, nem sokkal a G80 piacra kerülése után el kellett volna készüljön, a fejlesztés azonban részben gyártási, részben szoftveres problémák miatt elhúzódott.

Túl sokba került

„Az AMD hatalmas összegeket ölt az R600 fejlesztésébe, de ahhoz, hogy a termék igazán sikeressé váljon, és eséllyel vegye fel a harcot a konkurencia hasonló megoldásaival, további jelentős anyagi- és humánerőforrásokat kellett volna a projekt mögé állítanunk. A cégvezetés így hosszas mérlegelés után végül úgy döntött, hogy az R600 fejlesztését leállítja.” - nyilatkozta Dave Orton, az AMD illetékes alelnöke, az ATI egykori első embere. „A számítástechnika, és az otthoni szórakoztatóipar sokat változott azóta, mióta az R600 elkészítését célul tűztük ki magunk elé. Ez is közrejátszott abban, hogy termékstratégiánkat újragondoljuk.” - tette hozzá a cégvezető.

A szokatlanul rövid sajtótájékoztatót értékelő első elemzések, hírügynökségi jelentések többnyire Orton legutóbb idézett mondatát emelik ki. A Reuters elemzője szerint ezzel a döntésével az AMD nem elsősorban az NVIDIA-val szembeni harcot adta fel: egybehangzó vélemények alapján Orton az új generációs konzolok megjelenésére utalt nyilatkozatában, melyekkel a PC-k csak aránytalan anyagi ráfordítás árán vehetik fel a harcot – már ami a játékélményt illeti. Az elemzők kiemelik mindemellett, hogy a konzolok térhódításában mindkét PC-s grafikus megoldásokat szállító cég érdekelt, így bár látszólag az AMD feladta az egyik legjelentősebb hadszínteret, végül akár jobb helyzetbe is kerülhet a háborúban.

Áruba bocsátva?

Arról egyelőre nincs hír, hogy az AMD középkategóriás DirectX 10-es videokártyáinak megjelenését miként befolyásolhatja az R600 törlése, az mindazonáltal korántsem biztos, hogy a csúcskategóriás GPU nyomtalanul tűnik el a süllyesztőben. Egyes spekulációk szerint az AMD hetek óta tárgyal egy „jelentős piaci szereplővel” bizonyos, az R600-hoz kötődő fejlesztések és technológiák értékesítéséről, így könnyen lehet, hogy a csúcskategóriás GPU-t legalább részleteiben viszontláthatja a vásárlóközönség egy másik gyártó neve alatt. Utóbbi értesüléseket az AMD illetékesei egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták.

Rovatunk eme bombahírére később ráakadó olvasóink figyelmét ezúton szeretnénk az anyag megjelenésének dátumára irányítani... ;)

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés