Kritikus fontosságú kiterjesztésekkel egészült ki a Vulkan API

A gyártófüggetlen fejlesztésekkel két lényeges irány előtt nyitotta meg a kapukat a Khronos Group.

A Khronos Group bejelentette a Vulkan API legújabb, 1.2.190-es verzióját, amely a hibákra vonatkozó változások mellett két új kiterjesztést tett elérhetővé:

  • VK_KHR_shader_integer_dot_product: Az SPV_KHR_integer_dot_product nevű SPIR-V kiterjesztés használatát teszi lehetővé, amelynek segítségével elérhetővé válik az integer vektorokon történő mátrixszorzás. A kialakított rendszer általános támogatást biztosít minden bemeneti vektortípusra, továbbá biztosítja a 8 bites integer adatok négykomponenses vektoroperációját, illetve ugyanezt 32 bites integer adattípusba csomagolva. Utóbbi akkor nagyon hasznos, ha egy hardver direkten nem támogatja a 8 bites integer operációk feldolgozását.
  • VK_EXT_primitive_topology_list_restart: Ez egy Google által kidolgozott kiterjesztés, ami lehetővé teszi a primitívek listázását az úgynevezett primitive restart index érték használatához. Ennek a célja hatékonyabbá tenni az OpenGL funkcionalitásának Vulkan API-ra való rétegezését, méghozzá adatmásolást igénylő emuláció nélkül.

Mindkettő új kiterjesztés rendkívül hasznos. A VK_EXT_primitive_topology_list_restart leginkább az olyan projekteknek lesz fontos, amelyek az OpenGL-t próbálják a Vulkan API-n implementálni, míg a VK_KHR_shader_integer_dot_product nagyjából azt kínálja, amit a Microsoft a shader modell 6.4-be már beépített integer dot-product intrinsics néven. Utóbbi azt is jelenti, hogy Vulkan alá is megérkezett például az Intel XeSS futtatásához a szükséges kiterjesztés.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés