Már közel van a biztonságkritikus rendszerekhez tervezett Vulkan API megjelenése

A Vulkan SC 1.0 némileg változott az eredeti tervekhez viszonyítva, de ez csak a javára vált.

A 2019-es esztendő elején írtunk arról, hogy a biztonságkritikus rendszerek területére is jön a Vulkan. A Khronos Group azóta nem nagyon hallatott erről a fejlesztésről, de most már nagyon közel került a Vulkan SC (Safety Critical) 1.0 ideiglenes specifikációjának elérhetősége, így beszámoltak az aktuális tervekről.

Mindez azért fontos, mert az eredeti koncepcióhoz képest történt némi változás. Egyrészt a Vulkan SC 1.0 nem az eredeti 1.0-s, hanem az 1.2-es specifikációjú Vulkan API-ra fog épülni. Ezzel nem lesz technológiai értelemben lemaradása az asztali verzióhoz viszonyítva, ami megkönnyíti majd a továbbfejlesztéseket.

Jelentős újítás lesz az úgynevezett offline pipeline támogatása, amivel statikusan definiálható a futtatandó adatfolyam. Erre azért van szükség, hogy a rendszer ne építkezzen egy viszonylag kiszámíthatatlan fordító-infrastruktúrára, amely a teljesítmény tekintetében bármilyen, nehezen kezelhető varianciát adna. Ezen túlmenően a Vulkan SC API header fájljai a MISRA C szoftverfejlesztési irányelvekhez vannak igazítva, és ezt kell követni a fejlesztésnél is. A validációt a CodeSonar fejlesztőeszköze biztosítja.

A MISRA C-hez való igazodással a Vulkan SC 1.0 megfelel az ISO 26262-es biztonsági szabványnak, emellett persze kompatibilis marad a biztonságkritikus szoftverek iparági szabványaival: RTCA DO-178C Level A / EASA ED-12C Level A (repülőipar) és ISO 26262 ASIL D (autóipar).

A Khronos Group az ideiglenes specifikációt rövidesen ki fogja adni, és onnantól várja a partnerek visszajelzéseit. Ezzel párhuzamosan lesznek kidolgozva a robusztus hitelesítési tesztek, amelyet már a végleges specifikáció követ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés