Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FinalCaleb

    tag

    válasz envagyok #90152 üzenetére

    Szia!

    Részben tudok infót adni régi driveokkal kapcsolatban. WD HDD nosztalgia :D

    A driveok amiket említesz a WD Arch-0 családjába tartoznak.
    1991-ben jelentek meg. Ezt megelőzően kicsit mélyebbre kell ásni.

    Kommersz, ATA csatoló felület, PC-be szánt család. Az újítás a Gray kódban felírt szervó jel volt ami minden használt lemezoldalra a gyártás során egy nagyon precíz külső szervójel-író fejegység vitt fel sávonként.
    A központi vezérlője egy N80C196KB12 külső ROM-al megtámogatva. WD60C11A Előerősítő és fejkiválasztó fokozat, WD42C22C adaptálta ATA interfészre az adatokat.
    Ez az integráltság jellemezte a többi gyártót is.

    A marketing "AT compatible intellegent drive'"-al fémjelezte őket.
    LBA szektor címzést még nem tudnak csak Large CHS-t.
    Ebből a korból a legnagyobb darabszám a WDC AC280 (80MB 3.5"-es) ~900 ezer készült 1993-ig. Minden más SCSI és XT interfész illetve más kiépítésű példányok. Összesen 2- milliós darabszám.
    A neten biztos van fent a WD-nek is éves jelentése, még a 90-es évekből is. Ezekben leírják miből mennyi készült, került értékesítésere. Hihető még ha kicsit kozmetikázva is van.

    A színes csíkokról: Marketing. A mai napig visszatér erre a WD. A desktop/workstation, storage/nas, surveillance/long life; Zöld, kék, fekete, sárga, piros címke.

    Jellemzően az Arch-0 nál a lemezcsomag kiépítése határozta meg a max kapacitást és ehhez társulnak csíkos jelölések, de mindig a modelszám és part number volt a mérvadó.

    WD Caviar ARCH II és III-től (WDxxxAA, WDxxBA, BB, EB, JB, PB, DA) Nem ATA interfésszel meg a Spartan, Eagle, GD (Velociraptor), stb. variánsok.
    Fekete fedlap, de pl.:WD70Cxx natúr (ezüst, nem anodizált) fedlap. Itt már inkább site kódtól és DCM számtól függ milyen a külső/belső, illetve a címke.

    CAVIAR CYL 16; 32 család volt az újabb ugrás 40-2500MB kiépítettség 2001-ig Aztán jöttek a natív SATA variációk Arch-III Arch-VI család lévén. 350GB max kiépítés (6 fej, 3 lemez max kiépítettség).
    2002-ben jelent meg a Marvell család. (88i554, 654x vagy újabb központi vezérlőre épül)

    Ha gondolod hétvégén utána nézhetek a 80-as éveknek részletesebben is :R

    Az embert a hitek vezérlik, de a tények mozgatják...

Új hozzászólás Aktív témák