Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • KROK640

    veterán

    Egy másik topicból egy ideillő részlet, és a végén felteszem a bennem felvetődött kérdést is :

    "Na akkor azt "paleolit" kort képzeld el, mikor az én első saját PC-m jött, '99-ben. 366MHZ-es Celeron, 32MB RAMmmal, 4MB-os S3 Trio 3D/2X VGAval, és 3GB-os winyóval.* Amúgy nekünk is kellett egy kis matek, hogy mit hová dugjunk, de azért annyira nem volt vészes, pláne, hogy nekem korábban a commodore-al volt tapasztalatom. Aztán lehetett ámuldozni, hogy a CD meghajtóba behelyeztünk egy filmet (jó kis VHS minőségben) és lejátsza a CDről a filmet :Y WOW micsoda grafika... Ha pedig elővettük valamelyik korabeli játékot, akkor a szaggatástól esett le az állunk :D így lett hamar 16MB-os Riva TNT bele.

    (...)

    * érdemes összehasonlítani a mai PC-mmel : 6C12T 4006MHZ (tehát 10,94× ha csak a MHZet nézzük), 32768MB RAM (tehát pont az 1024-szerese), a videókártyán 12288MB RAM (tehát a 3072× -ese), a tárhely meg (SSD+HDD) csak ami a gépben van 7,5TB, vagyis kb 2500-szoros növekedés történt. A felbontás pedig 800×600-ról (480000 képpont) 1920×1080-ra (2073600 képpont) (tehát 4,32×) nőtt.
    Igazból a CPU és a VGA kérdése sokkal komplexebb ennél, hiszen a CPUnál nem csak az órajel, de a magok száma, szálak száma, cache memória méretek, cache szintek, FSB, IPC stb. is erősen meghatározó. A VGA meg ennél is komplikáltabb, hiszen akkoriban a GPU fogalma sem létezett, se a ROP vezérlő, CU tömbök és társai. Letesztelni sem lenne egyszerű, hiszen azok a programok amik régi kártyákon is elindulnak, az újaknak semmilyen képességét sem használná ki, de kb ugyanez igaz CPU-ra is. CPUnál úgy 100×-os gyorsulást mondanék tippre, VGAnál több ezerszerest.
    "

    Jól gondolom, hogy egy korai (ma már tulajdonképp még a P4 alapú is "korai") de fogalmazzunk úgy inkább, hogy P2 alapú Celeronos konfigot nemigazán tudunk összehasonlítani egy mai PC-vel? ugyebár főleg a CPU és a VGA necces, a postban is leírt dolgot miatt. Viszont egy SuperPI talán elmenne egy ilyen régi Celeronon és egy mai gépen is, talán lehet, hogy valamelyest alap lenne... vagy nem?

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Új hozzászólás Aktív témák