Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • aswyx

    csendes tag

    válasz instantwater #34491 üzenetére

    Early repayment charge-ot kell fizetni. Az enyem most nincs elottem, szoval egy random peldat hasznalok amit ma lattam: Lloyds, 10 year fix, 1.66%. Early repayment charge elso 5 evben a fentallo tartozas 6%, utana minden eveben 1 szazalekponttal csokken (tehat utolso evben 1%).

    2012-ban az atlagos kamat kb 3.7% volt. Ha a fentihez hasonlo 10 eves fix hiteled volt akkor megnezed, hogy mi a tobb: a fentmarado osszeg 1%-a vagy amennyit sporolsz a mostani kamattal.

    Ami meg segithet sporolni az a loan-to-value (LTV). Ez a tartozasod merteke az ingatlan ertekehez kepest. Minel kisebb, annal jobb, es annal jobb kamatokat ajanlanak neked. Altalaban 20%-onkent van nagy ugras (60% alatt mar nem szamit). Ha az ingatlan erteke £200k a hitel tartozasod meg £160k akkor az LTV = 80%.

    Ha az elmult 10 evben az igatlan erteke nott mondjuk 50%-ot (£300k) a tartozasod meg ugyanannyi (most tekintsuk el attol, hogy kozben fizetted a torlesztot) akkor a mostani LTV ~54%. Ezzel kb 0.5%-al jobb kamatot ajanlanak a bankok mint a 80%-al.

    Tehat a helyzettol fuggoen lehet, hogy boven megeri kifizetni az early repayment charge-ot, mert sokkal jobb hitelt kapsz most.

    Illetve ha valaki ugy gondolja, hogy a kamatok noni fognak hamarosan (a mostani inflacio mellett elofordulhat) akkor erdemes lehet most fixalni hosszu tavra.

    Én vezettem, azt mondd meg, én vezettem?!?

Új hozzászólás Aktív témák