Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mdk01

    addikt

    válasz Dízeles #1320 üzenetére

    Hali!

    Na ez jó kis témának bizonyul...:))

    Továbbra is azt állítom hogy a hagyományosan vett asztalos nem lesz 30 év múlva. Asztalos szakmunkás még talán egy kevés.
    Attól független hogy manapság nem divat a "diófa íróasztal elkészítésére intarziás íves fiókelőkel ,díszes súlyosan csukódó ajtókkal ,politúrozót felülettel" ez oké és nem is fog eltünni de nem a hagypmányosan vett asztalosok fogják csinálni.
    Manapság azért nem divat a fentebb említett stílus mert az erre specializálódott gépek még nagyon ritkák vagy nem is léteznek tehát csak kézzel lehet elkészíteni és a kézzel készült bútorok/dolgok mindig is többszörösébe kerültek a sorozatgyártottaknak.
    A polítúrozás meg mint felületkezelés szintén drága, egyre kevesebben művelik és a mai felületkezelő anyagokhoz képest x@rt sem ér. Ettől független tisztelem az eljárást, mert én is értek hozzá, sokáig csináltam is és vannak bútorok amiket nem is szabad mással felületkezelni, de fogadjuk el hogy eljárt felette az idő.
    Az embereknek kevés a pénzük és legtöbbjük az olcsó dolgokat tudják megfizetni és olcsó úgy tud lenni egy bútor hogy sorozatba gyártják.
    Manapság ezek a szögletes bútorok, mert az erre specializálódott gépek vannak elterjedve, de eljön az ideje annak is(egyre közelebb van) mikor a súlyos diófa íróasztalt, intarziás asztaltetővel, íves fiókkal is sorozatba tudják gyártani. Sőt már van rá példa csak még ezek is drágák de csak azért mert sok tízmilliós gépekkel gyártják őket. Mikor az erre a stílusra specializálódott gépek is elterjednek és sorozatba tudják gyártani az íves fiókelőket intarziával akkor nyomja el a manapság divatos sorozatba gyártott szögletes bútorokat. Ennek viszont kell még pár tíz év.

    Tudod pár száz évvel ezelött azt hívták asztalosnak aki egy cikcakkos vaslappal fűrészelt és kisbaltával nagyolta a fát majd egy nagyjából kihegyezett vasdarabbal finomította azt és a különböző alkatrészeket egy hegyes vassal rögzítette egymáshoz. Aztán 100 éve még kézzel fűrészeltek és gyalultak majd a készterméket már politúrozással felületkezelték.
    Manapság a cégnél ahol dolgozom mint gyártás előkészítő a kézigyalu, a kézifűrész, a véső már sok éve elő sem kerül. A gyalupadokra is nagy táblákat fektetenek mert már a szorításra sem nagyon használják őket csak ritkán.
    Őket még úgy ahogy asztalosnak lehet nevezni mert azért kézzel dolgoznak,kézigépekkel.
    Azt hozzá kell tennem hogy egyedi bútorokat gyártunk és nem laminált bútorlapból hanem tömörfából és furnérból. Megvan a felmérés, digitális cuccokkal majd CAD-be megrajzolom kiírom az anyagokat táblafelosztóra csinálok programot, majd amit lehet a táblafelosztón leszabja egy srác(nem kell hozzá asztalosnak lenni)és az íves alkatrészekre pedig csinálok CNC programot amit CNC-s srác(nem asztalos, annál több) kimar. Amit kell a furnérozó srác lefurnéroz(nem feltétlen kell asztalosnak lenni). A hagyományosan vett asztalos már a lefurnérozott leszabott kiCNC-zett alkatrészeket kapja. Manapság még csak azért lehet asztalosnak nevezni őket mert azért mégiscsak van még az alkatrészeken kézzel végzett munka de idővel azokat a munkafolyamatokat amiket ma még az asztalos végez(amiért még asztalosnak lehet nevezni őket) átveszik a gépek.
    Mégegyszer mondom egyedi bútorokat gyártunk.
    Szóval pár tíz év és azokat a munkafolyamatokat amiket ma asztalosok végeznek átveszik a gépek amiket emberek irányítanak, programoznak de ezeket az embereket én már nem nevezném asztalosnak pedig annak fogják őket nevezni mint annak idején a kisbaltás embereket.
    Ebbe bele kell törődni mert ez a folyamat már rég elkezdődött és ezt hívják fejlődésnek amit nem lehet megállítani és ez az egyre gyorsuló világ ezt igényli is.

    Ahogy manapság is vannak még speciális restaurátorok akik a sokszáz éves bútorokat újítják fel politúrozgatják biztos marad még 30év múlva is egy kevés ilyen felújításokkal foglakozó szaki de hát nem tudom mi lesz velük idővel...mert manapság is az a gyakorlat hogy egyszerűbb és olcsóbb vmiből újat venni mint megcsináltatni, hát mi lesz akkor 30 év múlva?

    Félreértés ne essék én is szeretem a kétkezi munkát és a mai napig művelem de látom ahogy változik a szakma és nagyjából sejtem hová tart. A gépek kiszorítják a kétkezi munkát és nem ez az első szakág.
    Ipari forradalom gondolom sokat mond mindannyiunknak.

    Üdv.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák