Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz bim #30842 üzenetére

    Köszönöm a válaszaidat. Néhány dolgot persze még nem értek.

    "Van olyan ahol az összes anyagot leragasztották."

    Igazából nem értem, hogy mit jelent a "leragasztás"...

    Azt hiszem, arra a kérdésre nem válaszoltál, hogy szerinted melyik lépcsőelem rögzítés a tartósabb? Erre nyilván az idő válaszol majd, de engem érdekelne, mert én magam nem nagyon tudom megmondani.

    Ezzel a fémhasználatos kérdéskörrel mindig találkozom és mindig belefutok abba a szemléletbe, hogy akkor szabad, nem szabad, illik, nem illik. És bevallom, én nem nagyon értek egyet ezzel a fémet kerülni elvvel. Mindig a régmúltra hivatkoznak, és hogy nézzük meg, hogy eleink miféle fakötéseket alkalmaztak. De arról nem szól a fáma, hogy ezeket a fakötéseket nem azért alkalmazták eleink mert ez volt a legjobb megoldás, hanem egyszerűen azért mert a fém rohadt drága volt, nem lehetett kapni és kénytelenek voltak anélkül megoldani a feladatot. Kényszer szülte tehát ezeket a megoldásokat, nem volt más eszközük a feladat megoldására. Ezzel természetesen nem akarom én lenézni ezt, hiszen a fakötéseket tényleg mesteri fokra lehet emelni. Tehát egy tradicionális japán famunka előtt megemelem a kalapomat.
    Aki tehát ezt tartja szem előtt, az legyen következetes és mindent oldjon meg fával.

    Nekem személy szerint a tervezés átgondoltsága, a kivitelezés pontossága, korrektsége az ami a fő szempont. Semmi kifogásom a szögvas lépcsőfoktartók ellen, mert statikailag valószínűleg rendben van, a lapra merőleges, jól megválasztott csavarkötés is oké. Okébb mint a bütű felől behajtott csavar a ti verziótokban. A csapolásoknak mindig van egy kritikus pontjuk és ez az anyag keresztmetszetének változása. Valamit nyer és valamit veszít az ember...
    A lépcsőlapok esetén kíváncsi vagyok arra, hogy ha a megrendelő megkér benneteket, hogy valamilyen okból cseréljétek ki az egyik lépcsőlapot, akkor azt hogyan tudjátok megtenni? Mert a vasas megoldásnál értem, az ácsoltnál viszont mindent bontani kell.

    És még annyit a fém védelmében: hogy általában minden tárgyra igaz, hogy ha nem eleve monolitikus darab, mint egy kőből faragott szobor, akkor a megfelelő anyagváltás az csak emeli a dolog szépségét. Aki tárgyakat tervez, az eleve számol az anyagváltásokkal, mert attól szebb, igényesebb lesz az összkép. Persze, ehhez az kell, hogy ne csak úgy tekintsen az ember egy fém alkatrészre mint egy felesleges rosszra, amit ahogy esik úgy puffan alapon alkalmaznak, hanem legyen kitalálva a dolog. A tyúkólra feltehetjük a legolcsóbb, legszarabb zsanért, de egy igényes ajtóra mégis olyat választunk, ami önmagáért beszél. És senki nem mondja azt, hogy faházra csak faajtót fazsanérral szabad tenni.
    Egy igényesen megválasztott fém alkatrész semmivel nem spórolósabb mint egy fakötés kialakítása.

    de remélem bim, hogy nem érted félre amit írok, nem a másik torony építőit akarom védeni. Csak azokkal vitatkozom kicsit, akik a fémet nem tekintik egyenrangú anyagválasztásnak.

    A sziloplaszthoz nem tudok mit szólni, én nem arra gondoltam, hogy ezzel fednék el a hibákat (mert arra tényleg hülyeség) arra gondoltam, hogy esetleg az anyagok találkozásánál a hézagok kitöltésével megakadályozzák a víz bejutását és a rohadást lassítják vele. Ha lassítják...

Új hozzászólás Aktív témák