Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz bim #30856 üzenetére

    "Szerintem nem feltétlenül voltak anyagi megfontolásai a vas mellőzésének régebben."

    Én mondjuk nem a múlt században gondolkodtam, amikor a múltat emlegettem, hanem mondjuk a középkort. Akkor azért nagy kincs volt a fém szerszám. A kovácsok pedig nem éppen szegény mesterek. Tényleg csak a legszükségesebb dolgok készültek fémből.

    A monarchia ideje éppen határeset a hagyományos építkezés és az ipari forradalom találkozásánál. Az biztos, hogy a bevált formákat, megoldásokat csak lassan szorítják ki az újabbak. És én nem is akarom azt mondani, hogy az új az jobb és időtállóbb mint a régi, sokszor csak gyorsabb és olcsóbb. (bár ez sem teljesen igaz, mert az új megoldások (eltekintve a gyermekbetegségektől) általában jól átgondolt, túlméretezett alkatrészekre épülnek és a baj általában csak a sokadik generációs megoldásokkal van, amikor már minden lehetséges módon kispórolják az anyagot a tárgyból.

    Amit a Puskás Akadémia épületéről írtál, az már végképp meghaladja a szakértelmemet, nem tudok rá mit mondani, de nem esik nehezemre elhinni - szomorú szívvel - amit írsz. Az ördög mindig a részletekben rejlik.

    Nagyon örülök, hogy a felvetéseimre, amelyek szerintem nem a ti munkátok ellen szólt, inkább csak a fémes kötések védelmében, nem sértődtél meg!!!

    Öregjakab bácsinak meg köszönöm a költőire sikerült dorgálást :) Filozófiai értelemben igaza van, egyébként pedig örök igazság, hogy "ami az én normám szerint való, az a helyes, aki alattam van, az igénytelen, aki felettem, az maximalista."

Új hozzászólás Aktív témák