Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    Készítettem pár fotót egy hasonló rendeltetésű unimaxos és CMT maróról. Hátha valakinek hasznos az infó.

    1. kép A sárga előnye a hosszabb szár (biztosabb megfogás?) ami ennél a méretnél cseppet sem mellékes, ugyanakkor azt senkinek sem javasolnám, hogy ne nyomja be a patronba "tövig" a marót, mert minél hosszabb a munkatengely, annál nagyobb erő hathat az orsó csapágyaira.
    A CMT-nek szebb ívű a fej-szár kapcsolódása és a kés mélyebben benyúlik a csapágy alá.

    2. kép Jó kérdés, hogy vajon melyik geometria szerencsésebb a gyakorlatban? Ránézésre csak annyit tudok mondani, hogy a sárga megmunkálás szempontjából jóval egyszerűbb, a CMT-nél a belső élek helyett szép rádiuszok vannak, aminek biztosan van szilárdsági előnye, bár, hogy az érvényesül-e, az kérdéses. Ami egyértelmű előny, a CMT keményfém lapjának vastagsága. Ez akár +2 élezést is jelenthet.

    3. kép Én úgy látom, hogy felületi minőségek tekintetében a CMT semmivel sem "pofásabb", sőt az a festési egyenetlenség kimondottan csúnya, akár azt is mondhatnám, hogy rontja a centrírozottságot. A sárgán viszont ott van az az érdekes fúrási nyom. Nem tudok másra gondolni, mint valamilyen súlykorrekcióra. Ha viszont így van, akkor azt kellene eldönteni, hogy ennek most örüljek (lám még ilyen finomságokra is figyelnek) vagy bánkódjak (jaj, üt a maró).
    Egyelőre nem martam vele, de befogtam a gépbe, megpörgettem és szemre ugyanúgy szól és fut, mint a CMT.

    Még valami: nálam az asztalban ezeknél a nagy maróknál sajnos nem működik rendesen az elszívás. Sőt, szinte sehogy. A kés eleve akkora "vihart" kavar és olyan lendülettel választja le a forgácsot, hogy azt nem képes az elszívó "felülírni". Nem tudom, nálatok mi a tapasztalat?

Új hozzászólás Aktív témák