Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #29650 üzenetére

    Köszi!
    Már másodszor olvastam végig a TL-hez szükséges szakirodalmat (ami neten elérhető), és még mindig nem tudom, hogy lehetne teljes T-S arányhoz igazítani a hangfal tervet. Ok, "Fs" meg "D" szükséges, de ennyi, mert a qts sem evidens.
    Minél többet olvasok, annál jobban úgy gondolom nem tudom megtervezni (meg a még sokan nem, csak a sémákat használják)
    A legközelebbi infó az volt, hogy egy ürge napokig kísérletezett valami szimulációval és úgy találta meg az ideálist.
    .
    Nekem 2 dolog marad: hasonló T-S paraméterű hangszóróhoz készült dobozt másolok/módosítok. Csinálok egy olyan dobozt amit fizikailag tudok hangolni és fülre tesztelem (vagy mérem ha van mivel)
    Van jobb ötleted?
    ,
    Egyébként a TL elmélet két atyja javasol gyapjú hangcsillapítást, és még táblázatokat is megadnak milyen határ frekin mennyivel módosítja a hangutat. Igaz ebből a káros rezonanciákra nem lehet következtetni, de bízok abban egy egyszerű kúpos TL a legtöbbet elkeni. (vagy nem hallom meg)

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #29651 üzenetére

    Másik tévhit. A csőkeresztmetszet nem egyenlő a hangszóró hasznos felületével (csak egy speciális T-S arány mellett, de a legtöbb hangszóró nem ilyen).

    Három verzió van. Egyenes, szűkülő és táguló (ezek a BL tölcsérnek nevezett dolgok). De melyik a kúpos? :)

    Problémás frekvenciákhoz tartozó pontokon fékezőlemezzel lehet segíteni. Inkább.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #29652 üzenetére

    A szűkülő TL lenne a "kúpos", a táguló meg a kürt (horn).
    Elvileg a szűkülőnél rövidebb hossz is elég azonos rezonancia frekihez, kevesebb a problémás freki mint az egyenesnél (straight) - az olvasmányok szerint....
    -
    A fékezőlemezek hogy néznek ki? Szűkítések a csövön belül? és honnan tudjam hova kell elhelyezni őket ha mondjuk 2 KHz-nél van 6-8 db-es kiemelésem?
    .
    A csökeresztmetszetet hogy tervezzem meg T-S alapján, ha a D nem jó érték ehhez. Mi módosítja negatív/pozítiv írányba és kb. milyen arányban? Qts?
    -
    Én ezeket az ökölszabályokat követném szűkülő TL esetén: kilépő nyílás felülete egyenlő D-vel vagy kicsit nagyobb. A "cső" induló keresztmetszete 1,25-3x nagyobb mint a kilépő. Kevés forduló, kicsi keresztmetszet csökkenések, fordulók lekerekítése. Töltőanyag a csőhossz utolsó 1/3-ban nincs, és a hangszóró közelében sem. A cső 1/6-2/3 szakaszában legalább két féle sűrűséggel.
    A cső hossza a hangolási hullámhossz 1/4-e vagy annál kisebb töltőanyagtól függően.
    -
    A hangszórónak kell-e kamra azt nem tudom, sem az ideális elhelyezését a kezdő csőszakaszon. Elvileg a cső végén kéne lennie, de láttam több tervet ahol lejjebb volt - ennek nem tudom milyen hatása lehet.

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #29653 üzenetére

    Igen. Nem 2kHz-nél lesz. Inkább 0,1-0,2-nél. A "Problémás frekvenciákhoz tartozó pontokon". Szűkülőnél sehonnan, egyenesnél könnyen számolható (λ=c/f).

    EBP érték. Elektromosan erősebb hangszórónál nagyobb csőkeresztmetszet kell a mélytartomány szintjének megtartásához.

    A cső végére Helmholtz-rezonátort szoktak, kamrát nem.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Hasaggymeg

    veterán

    válasz shalafi66 #29655 üzenetére

    Ehhez mit szólsz,ismered? 100 kg fölötti és 100e $ körüli hangfalpárt is készítenek kis hazánkban. :Y

    "Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

  • Soká

    senior tag

    válasz Hasaggymeg #29656 üzenetére

    Sziasztok!
    Nem nekem szólt a kérdés, ráadásul élőben nem láttam és így nem is hallhattam, de a dizájn oldaláról nézve nagyon tipikus tárgynak látom ezt a "prémium kategóriás" hangdobozt. Tudom, hogy a hifi az egy különleges terepe a tárgytervezésnek, de azt is látom, hogy sok műszaki guru nem látja, ezért nem hiszi el, hogy egy tárgy megtervezéséhez (most a formára gondolok, nem a beltartalomra) nem csak az ő szaktudása kell (a hangzás oldaláról), hanem egy (jó) formatervezőé sem ártana. No, ez az, amire sokaknak már nincs pénzük, pontosabban az a szomorú valóság, hogy ez nem is pénz kérdése, inkább igényé. Amikor valaki nem érzékeli (ahogyan a hifi hangzásra sem érzékeny mindenki) a megjelenésbeli különbségek finom részleteit, akkor nem is érzi szükségét, hogy erre figyeljen, áldozzon. Azt fogja gondolni, hogy ezt én is ki tudom találni, minek vonjak be a dologba egy újabb (költség)tényezőt? És abban az értelemben nincs is baj ezzel, hogy a vásárlók egy része sem érzékeli ezt, tehát zsák megtalálja a foltját, mindenki boldog lehet.
    Ezzel együtt, az látszik a tárgyon, hogy mit tervezett maga a hifista (vállvetve az asztalossal), mit egy formatervező és mit mondjuk egy (belső)építész.
    Taylorék - én úgy látom - az asztalosdizájn vonalat erősítik, aminek a tervezői mondandója kb. kimerül abban, hogy miként tudjuk a kockatárgyat úgy megbuggyantani, hogy ne látszódjon annyira kockának.
    Van akinek feltűnnek ezek a kissé erőltetett "prémiumgesztusok", van akinek meg még teszik is...

  • Soká

    senior tag

    Bocsánat az előbbi félig off szösszenetért, valójában azért néztem be ide, mert azt szeretném megkérdezni a guruktól, van-e olyan oldal (oldalak), ahol árak szerinti lebontásban (a legolcsóbbtól a drágáig) ajánlanának kipróbált kiteket DIY jellegű megoldásokhoz? Tehát hangszórók+hangváltók (esetleg +dobozterv) mondjuk a belépőkategóriás 50-100dollártól 1000 dollárig x kategóriában. Van ilyen? (nyilván bonyolítja a dolgot, hogy most zárt dobozról, szélessávúról, sokutasról, TL, stb. van-e szó, de ezt most tekintsük mellékesnek) A kérdésemben részben benne van az is, hogy (ebben nincs ismeretem) a kínaiak milyen eredményességgel tudnak tarolni az ár/minőség versenyben a klasszikus hangszórógyártókkal szemben? Nem szeretnék vitát generálni (!!!) arról, hogy mi jó, meg mi nem jó, csupán arra lennék kíváncsi, hogy van-e olyan oldal, ahol elég jól össze vannak szedve a lehetséges DIY megoldások árkategória szerint?
    Köszönöm a linkeket!

  • shalafi66

    veterán

    válasz Hasaggymeg #29656 üzenetére

    Műszaki szempontból nem ennyire értékes. :)

    (#29658) Soká
    Célratörő fórumozó. :)
    Ezek kb. használható tervek [link]
    Klasszikus hangszórógyártók, minimális kivételektől eltekintve, szinte nincsenek.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Soká

    senior tag

    válasz shalafi66 #29659 üzenetére

    Nagyon köszönöm a linket!

    "Célratörő fórumozó. "

    :) Ó, ennek egyszerű oka van: nem szeretnék vitát generálni azzal, hogy mondjuk miből érdemes építeni egy dobozt vagy miből nem? Erről rosszízű vitákat olvasni bőven. Ha egy linket kérek, arról majd vagy el tudom dönteni magamnak, hogy "hiszek-e benne" vagy sem.
    Miután az egyetlen használható mérőeszköz a pénz (kéretik nem vitatkozni ennek a közgazdasági értelmével) arra gondoltam, hogy biztosan létezik olyan oldal, hogy adott felhasználási célra (zenehallgatás, diszkózás, erősítés, stb.) adott árkategóriában mi számít ajánlott vételnek. Best buy-nak mondott darabok mindig vannak.
    Én, ha építenék valamit magamnak (időnként elfog a vágy, ha már van hozzá egy kis műhelyem...) akkor olyan alkatrészekből indulnék ki, amivel mások is értek el eredményeket.

    "Klasszikus hangszórógyártók..."

    A kérdésem arra vonatkozott, hogy vannak klasszikus régi márkák (teljesen adhoc módon, ami eszembe jut: Focal, Monacor, Scanpeak, Seas, Vifa, stb.) és szinte biztos vagyok benne, hogy erre a piacra is betették a lábukat a kínai gyártók, szemérmetlen koppintásokkal vagy akár saját fejlesztéssel. Azt látom, hogy mondjuk a szerszámiparban képesek jó dolgokat előállítani (egyre inkább képesek) miután a hifit nem követem, így csak feltételezem, hogy a kiskínaiak felismerik a DIY szegmensben rejtőző üzleti lehetőséget és gyártanak/árulnak használható olcsó hangszórókat.
    Csak egy példa, hogy érthető legyek, itt van egy "profi" kis könnyű fotós állvány, ami kb. 30.000Ft. Nyáron rendeltem a kínaiaktól egy nevében is koppintás-ízű darabot féláron, és "bosszantóan" szépen és jól van megcsinálva. Ha mégis az előbbi mellett döntök, akkor annak döntő részben a sznobizmus lenne az oka, nem a minőségbeli különbség.

    [ Szerkesztve ]

  • szazbolha

    addikt

    válasz Soká #29660 üzenetére

    Nekem nem megy az asztalos munka..
    Van ötletem mit kéne építeni, kicsit segítesz benne az én költségemre és ha neked is tetszik megépíted magadnak is.Ez csak egy ötlet....
    .
    A dizájnhoz nem értek, de úgy gondolom, ha egy hangdoboz jól sikerül (jól szól), utána érdemes dizájnossá tervezni, miközben a konstrukció műszaki jellemzői megmaradnak. Fontosnak tartom a dizájnt főleg ha a termék eladásra is kerül.
    Az általad leírtakkal egyetértek, bár magamtól nem jutott volna eszembe, hogy asztalos filling, de tényleg az.
    .
    Persze én kezdő vagyok hangfal építésben, és csak TL-eket szeretnék készíteni, kezdetben olcsó hangszórókból. Nem idegenkedem a monacortól és elfogadom, hogy nem lesznek tökéletesek a dobozaim.

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #29655 üzenetére

    (λ=c/f)
    Több tanulmányt is olvastam arról, hogy ez a képlet csak csillapítóanyag nélkül érvényes. Van olyan megközelítés, amely szerint a hangsebességet befolyásolja a csillapítóanyag, van amely másként értelmezi a hatását.

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #29662 üzenetére

    "A TL dobozoknál a szokásos rezisztív csillapítóanyag nem oldja meg a problémákat (a mélytartomány sérülése nélkül), az optimális TL-ben szinte nincs rá szükség."

    "A TL hatásait (ha nem egyenes cső), pontosan kiszámolni nem lehet, modellezni sem, csak ha 3D-ben a konkrét méretezés alapján, végeselem módszerrel kezeli a program. Szétszedhető próbadoboz kell, és mérni."

    (#29660) Soká
    :) Közgazdasági hangsugárzó.

    Márkák vannak, klasszikus régi hangszórógyártók nincsenek. Nincs saját alkatrészgyártás, és mindegyiknek van távol-keleti tulajdonosa.
    Elektrodinamikus hangszórókhoz nem értenek, de vannak a régi észak-európai vonalból megmaradt, jól használható típusok.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #29663 üzenetére

    Mindkettővel egyetértek és elfogadom.
    De... nem optimális TL doboz a cél, és mások gyakorlata szerint (pl. Martin J. King) "kell" alkalmazni csillapító anyagot.
    Én sem modellezni szeretném a TL dobozt, hanem változtatható hosszúságú úttal kísérletezni és "fülre" megtalálni a megfelelő hosszt.

    Egyébként a másik modell, amikor a dobozt harmonikusan gerjesztett, csillapított mechanikai oszcillátorként írják le, ahol a súrlódási paraméterrel van összefüggésben az alkalmazott tömítőanyag akusztikai tulajdonsága.
    Elvileg ezzel széles határok között lehet hangolni a dobozt.
    Ezt vagy elhisszük vagy nem... egy próbát megér.
    Vettem 1/2 köbmétert...

  • Soká

    senior tag

    válasz szazbolha #29661 üzenetére

    "Nekem nem megy az asztalos munka.."
    Valószínűleg azért nem megy mert nincsenek hozzá megfelelő gépeid. Anélkül valóban nem egyszerű, azzal viszont sokkal könnyebb. Nyilván ha egy kézi fűrésszel próbálsz elvágni egyenesen egy rétegelt lemezt, akkor az nem fog menni. De egy kézi körfűrésszel sem könnyű egyenesen vágni, hacsaknem veszel egy sínes merülőfűrész nevű alkalmatosságot, de az annyiba kerül, mintha vennél egy asztali körfűrészt. És folytathatnám a sort a többi szerszámmal.
    Perpillanat én költőzőfélben vagyok és pont azért érdekel a téma, mert ha végre sikerülne túl lennem a dolgon, akkor tavasztól jöhetne a "lakberendezés". De egyelőre még a kinézett ház is elúszófélben van :(

  • Soká

    senior tag

    válasz shalafi66 #29663 üzenetére

    "Közgazdasági hangsugárzó."

    Nem tudom pontosan, hogy mire is gondolsz, de én azért emlegetem az árat mint "motiváló" tényezőt, mert a hifit a kelleténél jobban belengi az a misztérium, amitől aztán az árak irreálisan elszállnak. De ha ezt részletezem, akkor ezzel könnyen vitát gerjeszthetek, az meg nem célom.
    Az a helyzet, hogy én a praktikum oldaláról igyekszem közelíteni a dolgokat, így a hifit is. Azt látom, hogy technológiák vannak, amik elég jól belőhetőek gyártás szempontjából (kosarak öntése, mágnesgyártás, membránok előállítása, stb.), illetve van egy bizonyos know-how, ami a jó hangzást jelenti és ami már kevésbé forintosítható. De ez is csak azért mert nagy a ködösítési hajlam. Ugyanakkor az internet világában a diy alapon működő közösségek mégiscsak tudnak egyfajta önzetlenséggel információt megosztani, olyat, amit korábban a gyártók igyekeztek hadititokként kezelni. Én tulajdonképpen az utóbbira építve szeretném hasznosítani a közkincsé tett tapasztalatokat. Ha az ember szétnéz különféle ezermester topikokban (de mondhatnám a számtech, mobilos fórumokat is) akkor hamar kiderül, hogy mikor mi az éppen aktuális jó vétel, melyik márkától melyik darabot érdemes megvenni, stb.

    Én például a hangdobozokhoz úgy közelítek, hogy nincs a környezetünkben még egy olyan konzervatív iparág mint a hangdobozgyártásé. Arra gondolok, hogy tegyünk egymás mellé egy harmincéves dslr fényképezőgépet(ha lenne olyan), meg egy mait, egy harmincéves mobiltelefont meg egy mait, egy harmincéves számítógépet meg egy mait, egy harmincéves dízelautót meg egy mai önvezetős elektromosat. Kézzelfogható a fejlődés. Ugyanez nem nagyon mondható el a hifiről. Ha összehasonlítom mondjuk az első Highend Show hangminőségi felhozatalát egy maiéval, akkor (udvarias leszek) nincs visszafejlődés. Ma annyi a különbség, hogy a CD-t sem kell cserélgetni mert a telefonról lehet mindent vezérelni. De ennek a hangminőséghez nincs köze.
    ezzel oda akarok kilyukadni, hogy nekem egy oldschool prémium hangszóró is megteszi, csak érezzem azt, hogy a letett másfél kilós ipari tárgy ára köszönőviszonyban van a benne rejlő műszaki tartalommal. Ezt sokszor nem érzem és a dolog ahhoz hasonlatos mint a műtárgypiac, ahol egyes szobrászok, festők munkáinak ára teljesen elszakad a realitástól.
    És én most a kínaiakat azért pedzegettem, mert ők még képesek a ráfordított idő és technológia függvényében képezni az árakat. Megint csak off példával élve, egyre jobb minőségű mechanikus órákat képesek előállítani, amivel a svájci óragyártóknak okoznak némi kellemetlenséget.

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #29664 üzenetére

    "A hosszon megint nem múlik szinte semmi"
    Nem a hosszt kell megtalálni cm-re, hanem a fölösleges felharmonikusokat és visszaverődéseket eltüntetni (amennyire lehet). Ezen viszont nem segít eléggé a szálas csillapítóanyag. Az másra való. A hangolási frekvencia a T-S adatokból, helyiség hatásaiból, elvárt mélyátvitelből modellezhető, pár Hz tévedés nem tragédia.

    MJK modellje csak forduló és hajtogatás nélküli csőre érvényes, a gondot egy valódi doboznál a hullámfront visszaverődései okozzák.

    A TL szerű dobozok alapvetően tápvonalként értelmezhetők, nem akusztikai tömeg-engedékenység, ellenállás modellel kezelhetők.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz Soká #29666 üzenetére

    De ebből nem lehet hangsugárzót tervezni. Azt alapvetően igények-elvárások-körülményekből kiindulva lehet. Aktuális jó vétel nem létezik, neked megfelelő igen.

    A műszaki akusztikában, elektrodinamikus hangszórókkal kapcsolatban, nagyjából már mindent kitaláltak. Ebből szempontból nincs minek/hová fejlődni. Nincsenek titkok.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #29667 üzenetére

    Téged olvasva megint oda jutok vissza, hogy TL-ből kísérleti darabokat kell építsek és/vagy másolnom olyan hangdobozokat, amelyek a leírások szerint jól működnek.

  • AMDFan

    addikt

    válasz szazbolha #29669 üzenetére

    Nem olvastam vissza a topikot 100%-ban, de miért akarsz TL-t építeni? Miért nem csinálsz klasszikus 2 utas dobozt? Azzal könnyedén feledtetni tudnád a Dalikat. Egy szélessávú csak másképp lesz rossz. Biztos egy darabig tetszeni fog, de aztán zavarni fog a sávhatároltsága. Mondjuk attól is függ milyen zenéket hallgatsz.

  • szazbolha

    addikt

    válasz AMDFan #29670 üzenetére

    Ehhez van kedvem. Ha kifogástalan hangfalat szeretnék, akkor megvenném valamelyik gyártótól.
    Szerintem ezt a dalis dolgot nem kéne ide is áthozni.... nem helyette építek hangfalat. A hifi fórum lakói elégedetlenebbek vele mint én aki hallgatom is.

  • troll81

    addikt

    sziasztok.Infinity Kappa 8.2 illetve infinity hangfalak minősége ill milyensége erdeklene. tapasztalatok valakinek?köszönöm

  • Soká

    senior tag

    válasz shalafi66 #29668 üzenetére

    "Aktuális jó vétel nem létezik, neked megfelelő igen."

    Értelek, persze aktuális jó vétel azért létezik. :)
    Én próbálok a hangzáshoz zenehallgatói szemmel közelíteni és nem hifistaként. Ez bizonyos önvédelem részemről, hogy ne vigyem be magamat az erdőbe, ahol a hangzástól nem "látni" a zenét. Ha az ember a zenét akarja hallani és nem cineket, bummokat, mérési eredményeket, akkor nincs akkora jelentősége annak, hogy hány utas, hogy TL vagy... stb.
    Nyilván, aki építeni akar, az szembesül azzal, hogy választania kell a lehetséges utak közül.
    Ilyen értelemben, amit én preferálnék az egy jó kétutas rendszer, olyan kitétellel, hogy a mélyközép ne legyen 180mm-nél kisebb. (ezt csak azért írom, mert minden dobozomban 160mm alatti mélyközepek voltak/vannak) Ugyanakkor bőven meggyőzhető vagyok az ellenkezőjéről is, csak ne érezzem úgy, hogy feleslegesen adtam ki pénzt mert semmivel sem szól jobban mintha megveszek egy gyári használtat.
    Itt jegyzem meg, magammal szemben baromi elnéző tudok lenni :) , tehát ha van egy kit, ami x dobozban kiválóan szól, akkor nem fogok méltatlankodni ha a saját dobozomban szarabbul szól, mert legalább (nekem) szép lesz. :) Amit más készít, azzal biztosan kritikusabb lennék.

    "Ebből szempontból nincs minek/hová fejlődni. Nincsenek titkok."

    Ezt is értem, de az árképzésben én érzek "titkokat". :) Legalábbis nem nagyon értem...
    De ha már titok... Én nem ismerem a gyártót, nem ismerem a dobozait, az árait, de számomra élvezet volt látni ezt a videót. Egyszerűen azért, hogy egy svájci családi vállalkozás képes így dolgozni és még meg is tudnak élni belőle. Számomra ez vonzó. Te nyilván azt is látod, hogy van-e olyan "műhelytitok", amit ügyesen elhallgattak:
    https://youtu.be/FH3mmRLjKxU

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz Soká #29673 üzenetére

    A hangsugárzótervezésnek van egy jól követhető, hatékony folyamata, amikor a környezetből és a felhasználói igényekből kiindulva, nagyon pontosan meghatározható, hogy mi lesz a jó megoldás. Szerintem csak ezt kell követni.

    Én a videóban nem látok semmit. Ami elérhető az interneten, azt el lehet adni.

    (#29672) troll81
    A polycell hangszórók nehezen javíthatók, azt tudom. Kisebb helyiség mélykiemelő hatásaival nem működik együtt jól.

    (#29671) szazbolha
    A gyári pont nem kifogástalan. :)

    (#29669) szazbolha
    Szétszedhető próbadoboz.
    Olyat másolni, ami a mérések alapján jól működik.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • troll81

    addikt

    válasz shalafi66 #29674 üzenetére

    van olyan kész hangfal ami a te igényeid ki elégíti?létezik olyan a világon? :F

  • Soká

    senior tag

    válasz shalafi66 #29674 üzenetére

    "Ami elérhető az interneten, azt el lehet adni."

    Nem egészen. Ami elérhető az interneten, azt meg lehet venni. (jó esetben) Ez nagy különbség. És még olyan is van, ami nem érhető el a neten mégis megvehető. De nem akarok a szavakon lovagolni.
    Viszont, akkor legyünk konkrétabbak. Te, mint aki jól ismeri ezt az iparágat, javasolj olyan széria hangszórókat és keresztváltót, amiből - asztalosipari gyakorlat birtokában - kedvező ár/érték arányú hangdobozokat lehet előállítani. Tudom, hogy vissza fogsz kérdezni, de én a Te józan javaslatodra lennék kíváncsi, ami egy kb. 20nm-es szobában, akusztikus (klasszikus zenei) műfaj megszólaltatására alkalmas lehet CD-ről, integrált erősítővel.
    Jó lenne ha ajánlanál olyat, ami úgymond "európai" márka terméke, és jó lenne ha ajánlanál egy kínai alternatívát is, ami kedvező áron rendelhető. (mondjuk, ahogy példaként hivatkoztam korábban a Rollei és Zomei fényképezőgép állványokra)
    Régen volt, hogy én HES-re jártam vagy hasonló helyekre. Őrzök néhány szép emléket drága dobozokról. Ami nem teljesen eszement kategóriájú doboz, például a Tannoy D500 a kilencvenes évek közepéről.
    Itt a legnagyobb darab, ha jól sejtem. Én ezt hallottam többször is, Hifi Barlangban, kiállításon és azt állapítottam meg, hogy úgy tud "nagyot szólni", hogy közben jó komolyzenére is. (azt sem tudom, hogyan hívják az ilyen hangszórókat)

    Vagy kisebb, de ahhoz képest igen drága darab, amivel jó élményeim voltak (a földön lévő):
    PointSource PS5


    Csak azért nem szívesen mutogatok ilyeneket, mert azzal semmit nem tudok kezdeni, ha esetleg megpróbálod bebizonyítani nekem, hogy ezek nem is tudnak jól szólni. Ennek csak azért nem lenne értelme, mert akkor eszembe sem jutna hallgatni az ajánlatodra. :)

    De ha mondjuk a külcsín oldaláról közelítenék, akkor mondjuk valami hasonlót szívesen építenék:

  • szazbolha

    addikt

    válasz Soká #29676 üzenetére

    Elkészült a második TL hangfalam prototípusa. Kúpos, azaz szűkülő keresztmetszet, Monacor SPH-60X hangszóróval. [link]
    Kicsit még "nyersen" szól, dobozosan, de a kísérleti hangolása most következik csillapító és töltő anyaggal. ÉS/VAGY a cső zárt végében (hangszóró alatt) kialakított "kamra" méretének csökkentésével, a kanyarok lekerekítésével, különböző méretű háromszögprofilú lécekkel. Illetve az előlap variálásával, hangszóró pozíció módosítással
    Faanyag méretre vágott MDF16, csavarozva és ragasztva.
    fs = 60 Hz.
    Sd = 80cm2
    SL (nyitott vég) = 1,1 x Sd = 88,4 cm2
    S0 (zárt vég a hangszórónál) = 1,5 x SL = 133 cm2
    S0max (zárt vég a hangszóró felett ) = 1,76x SL = 156 cm2
    L (számított cső hossz hangszóró tengelyétől) = 126 cm
    L-hez tartozó hullámhossz λ= 4*L = 5,04m
    Frekvencia f = c / λ = 340 / 5 = 68 Hz

    Ok, ok... tudom, ez fs felett van, de egyrészt nem pontos az L hossz a kanyarok miatt, másrészt a töltőanyag majd úgy is lejjebb viszi. 50-55Hz megfelelne.

    Még reménykedem hátha jobban szól majd.... akkor kap majd samottéglát is... meg borítást vagy festést.


  • shalafi66

    veterán

    válasz troll81 #29675 üzenetére

    Bármelyikből tudok olyat csinálni.

    (#29676) Soká
    Más tapasztalatok.

    Nem tudok ebben segíteni, nem értem, hogy mit szeretnél.

    (#29677) szazbolha
    :( Nem jó, nem hallgatsz rám.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • troll81

    addikt

    válasz shalafi66 #29678 üzenetére

    Akkor meglevő dobozt is at tudsz építeni ha nincs meg az eredeti hangszóró hozzá? Egy teljesen üres dobozt beepiteni. Személyesen hol érhetlek el?

  • shalafi66

    veterán

    válasz troll81 #29679 üzenetére

    A linken az aláírásban. De nem tudok új munkát vállalni.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Soká

    senior tag

    válasz szazbolha #29677 üzenetére

    Köszönöm, hogy nekem szántad, de érdemben nem nagyon tudok reagálni rá. A paraméterekhez nem értek, ránézésre pedig legfeljebb olyasmit tudok megállapítani, hogy ha lapszabászaton méretre vágattad a darabokat, akkor nem lehetetlen feladat ezt összecsavarozni, összeragasztani. A borítása már inkább kihívás, főleg ha netán furnérozni szeretnéd. Arról magamat is lebeszélném... Az ilyesmit legjobb elvinni egy festő üzembe és ők képesek szépen lefújni. Otthon kihívás... (az MDF élé mindenképpen kezelni kell, különben minden festéket elnyel. De az nagyon fontos lenne, hogy az él és a lap találkozása tökéletesen egyben legyen. Ha már csiszolgatni kell, akkor az hibaforrás lehet. Szerintem úgy érdemes csinálni, (persze, ezt már későn mondom) hogy a frontlapon ne jelenjen meg illesztés. Az kerüljön inkább az oldalára és hátulra. Hátul meg eleve lehet úgy tervezni, hogy keletkezzen egy perem, miután nullára pontosan illeszteni (pontosabban vágni) nehéz az alapanyagot. Kétségeim vannak, hogy a lapszabászaton is képesek-e úgy levágni neked az anyagot, hogy ha mindent összeillesztesz, akkor a végén minden passzentos legyen. Bizonyos tekintetben a bútorlap sokkal kényesebb megoldást kíván, mert a fánál jobban lehet "csalni".
    Ránézésre nekem erről a dobozról az jut eszembe, hogy én szeretem azt ha a magassugárzó fejmagasságban van. Azt megérzi az ember ha alacsonyról szól egy énekhang például és talán nem segíti a hangkép nyitottságát. De nem állítom, hogy igazam van.

    Én nmem vagyok szakértő, de egy ideig hallgatnám így a dobozt, ahogy van. Hogy szokd. és ha már nagyon a füledben van a hangzás, akkor lehet változtatgatni. De nekem az a tapasztalatom, hogy pszichésen befolyásolhatóbb az ember mint valós hangzásban.

    [ Szerkesztve ]

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #29678 üzenetére

    "Nem jó, nem hallgatsz rám."
    Akkor most megmondom a frankót: vagy nem vagyok elég értelmes hogy értsem a tanácsaid, vagy te mondasz túl kevés (tart a 0-hoz) konkrétumot.
    Nem csak nekem, más témában is kerülöd a lényeget.
    Ha azt kérdezném 1 liter tyúkhúslevesbe mennyi tyúkhúst kell tegyek, akkor arra sem azt mondanád hogy 20 dekát, hanem valami mérőszám és mértékegység nélküli dolgot, vagy hogy ne a zsírzóját vágjam bele..
    Bocs...
    .-
    De nem adom fel, fogok még kérdezni, mert minden morzsa hasznos lehet.

  • szazbolha

    addikt

    válasz Soká #29681 üzenetére

    Elnézést, nem válasznak szántam, az "új" gombot akartam megnyomni az utolsó hsz-en. Semmi köze nem volt ahhoz amiről a ti diskurzusotok folyik.-
    .
    Köszi a tanácsokat. Pontos volt a lapszabászat. Minden él stimmelt amikor összeraktam "csak úgy". Miután fúrtam ragasztottam és csavaroztam, már nem volt tökéletes.... kevés ragasztót használtam, szerintem tized mm sem lehet szétnyomva, nem ez a gond.
    Van pár él ahol nem tökéletes az illesztés. Talán egy sablon kellett volna amibe befogom... passz. Mivel nem szempont a dizájn, ezért vagy faerezetű fekete öntapadós borításra gondoltam, vagy a hangfalakhoz (mélynyomóhoz) gyártott fekete borításra. A festés macera lehet ahogy írod... de lehet egyszer megpróbálom.
    .
    Azt elfelejtetem, hogy egy magyar leírásban olvastam, hogy min. 1 órát kell járatni az SPH-60x-et mert addig borzalmas a hangja. Lassan meg van az 1 óra és tényleg javult. Egy magnat hangfallal hasonlítgatom. Ha már azt a szintet eléri elégedett leszek.

  • python1

    veterán

    válasz szazbolha #29683 üzenetére

    Az volt a baj,hogy nem nyomattad össze pillanatszorítóval,oda kell egy rakás szorító,hogy jól össze tudd szorítani,nem ártana néhányat beszerezni,na meg egy lamellózó sem ártana.Mielőtt fóliázod csiszold össze az éleket,fólia alatt minden egyenetlenség meglátszik.
    Ja igen,frontnak meg ragassz egy teljes szélességben és hosszában az éleket eltakaró előlapot,ahogy ajánlották,nem hátrány a dupla előlap,én mindent úgy csinálok.

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz szazbolha #29683 üzenetére

    A hangszórók bejáratásáról a legkülönfélébb adatokat mondják. Talán még az igazán profi gyártók is, amit én kívülállóként - megtehetem - a marketing részének tartok. Bejáratni azt kell, ami nincs rendesen megcsinálva. Ha be kell járatni, akkor az azt jelenti, hogy a gyártás nincs befejezve. Viszont a bejáratódással ügyesen lehet leszerelni az esetleg elégedetlen vevőt, mert az emberi fül olyan, hogy képes idomulni. Ezt mindig kihagyják a hifiből. Meg lehet szokni hangzásokat, érzéketlenné lehet válni hibákra. Az emberi szem eleve fejjel-lefelé képet vetít a retinára, két hét mire átszokik az agy, de ezt úgy teszi, hogy fel sem merül az emberben a gondolat, hogy egyébként fordítva látunk...
    A "majd bejáratódik" szöveggel le lehet szerelni a a vevőt, aki esetleg nincs meggyőződve arról, hogy jó dobozt vett. A gyakorlatban nekem vannak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy a bejáratódástól miért pont jobb lesz a hangzás? Miért nem rosszabb? Persze, lehet azt mondani, hogy a terv az, hogy a bejáratódás idejére érje el a kütyü az optimális képességeit. És mi van, ha a megvett doboz az elején jól szól? Akkor a "bejáratódástól" majd lehangolódik? Persze, ezen a hifivel foglalkozók nagyon jókat tudnak vitatkozni.
    Ezzel együtt persze elhiszem, hogy úgy érzékeled, kezdetben nagyon vacak volt a hangja. Én, mint szkeptikus, hasonló helyzetben egy mikrofonnal tennék kísérletet, hogy ugyanolyan körülmények között bejáratás előtt és után is készítenék hangfelvételt, aztán lássuk, van-e érzékelhető különbség a két hang között? Ha van, akkor azt úgy gondolom, egy jó mikrofonnak ki kell mutatnia. Számomra százszor egzaktabb mint a saját fülem. A fül ugyanúgy becsapható ahogy a szem, csak nehezebb tetten érni.
    Az illesztési pontatlanságaid abból adódhatnak, hogy nem egyszerű pontosan élbe fúrni. Ha nincs pontos sablonod, szorítóid hanem kézből, a levegőben fúrsz, akkor ott lehetnek pontatlanságok. Számomra nem tiszta, hogy a lapokat tompán összeragasztottad vagy van benne tipli is? Az ilyen pontos geometriájú dolgoknál nagyon meglátszik a legkisebb pontatlanság is. Az van, hogy a derékszög a gyakorlatban nem létezik, a kérdés csak az, hogy hány tizedesjel pontosságú a mérésünk :) Az MDF dagad a nedvességtől, tehát nem szabad nagyon "áztatni" a ragasztóval. Kevés ragasztóval, pontosan és gyorsan kell illeszteni. Pontos meg akkor lesz az ember, ha pontos sablonokat használ. Egy hangdoboz összeállításánál még arra is rájön az ember, hogy nem evidens otthon egy valóban sík felület, amit bázisnak tekinthet az ember. Boldog ember az, akinek a padlója valóban sík. :)

  • szazbolha

    addikt

    válasz python1 #29684 üzenetére

    Köszi! Mi az a lamellózó?
    A teljes előlapot levágattam (sőt 2 külön vastagságban is), de előbb ezzel a kicsivel kísérleteztem. Elsőként belülre szereltem a hangszórót, de az valahogy nem volt jó.

  • python1

    veterán

    válasz szazbolha #29686 üzenetére

    Lapostiplimaró a másik neve,ezzel tized pontosággal tudsz éleket összeilleszteni ragasztással,csak itt egy lapos kis lemezke a tipli.Egyszerű a kezelése,de vigyázni kell vele mert azért veszélyes,de később bútort összerakni is tudod használni.

  • Soká

    senior tag

    válasz shalafi66 #29678 üzenetére

    "Nem tudok ebben segíteni, nem értem, hogy mit szeretnél."
    Pedig az elején elég lényegretörőnek neveztél... :) És a linkedet köszönettel el is mentettem.
    Zárójelben mondom, próbáltam úgy megfogalmazni a kérésemet, hogy azzal kizárjam azt az esetleges verziót, hogy neked (vagy másnak) éppen van egy eladó kitje, ami pont jó lenne nekem és magamra vessek ha nem azt veszem meg.
    Nekem most kicsit ez az érzésem, de tudom, hogy tévedek :)
    Viszont semmi gond. Majd visszaolvasok a topikban, hogy jobban lássam, ez olyan hely, ahol a topikcímben érintett hobbisták vannak jelen, vagy elsősorban az ebből élők terepére tévedtem? - akik egyébként - ha többen vannak - "jól" nem szoktak egyetérteni...

  • szazbolha

    addikt

    válasz Soká #29685 üzenetére

    Sok mindenben kételkedem én is (pl irányított kábel hatása), de annak ellenére hogy tudom merre szaladnak az elektronok elhiszem a hifistáknak a legtöbb olyan dolgot amit nehéz megmagyarázni egy átlag ember műszaki ismereteivel.
    .
    Ilyen a hangszóró bejáratása is. Tényleg... miért nem járatják be a gyárban?
    Mint írtam nem arról van szó, hogy hallgatom és egyre jobbnak gondolom, ennél empirikusabb a módszerem, mindig egy másik hangszóróval hasonlítom össze, amihez képest kezdetben nagyon nyers és fahangú volt, ez mostanra javult, de még mindig nem elég "szép" nem elég telt, de ezen valószínűleg nem segít semmiféle járatás.
    A doboz jellemzőin kell módosítsak. Ha ez nem megy akkor kidobom, és jön a 3. prototípus.

    Ez a doboz tulajdonképpen centernek készült, behatárolt befoglaló méretekkel. Csak a mélységét tudtam volna növelni. Lehetett volna egyszerű bass-reflex is, de jobban érdekelt a TL.

  • szazbolha

    addikt

    válasz python1 #29687 üzenetére

    Lapostiplimaró, ok így már értem. Jó cucc, de az ára is.
    Néztem a japán mesterek videóit, ők hagyományos tiplit alkalmaznak, az amcsi barkácsolók fúrnak csavaroznak és ragasztanak. Nyilván nem szakszerű, de több videóban is láttam hogy pillanatszorító nélkül dolgoznak.
    Én ezt a vonalat követem, de lehet tényleg kéne vegyek pár nagyobb pillanatszorítót.
    .
    Egyébként azt gondolom a hangzáson nem ront ha nem minden él tökéletes. A belső geometria megvan, a ragasztás miatt (is) a doboz nem fúj ki.

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #29682 üzenetére

    Többször is írtam hogyan, pont az ellenkezőjét csinálod, mit tehetek. Ez nem recept. Az sem segítene, ha megcsinálnám helyetted, mert valahol olvastál valamit, és nem ezt irja. :)

    (#29685) Soká
    Persze, egy óra alatt maximum megszokni lehet, a lényeg nem változik. Ha mégis, az egy nagyon rossz hangszóró.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz Soká #29688 üzenetére

    Célratörő. Szarkazmus.

    A többit nem értem.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Soká

    senior tag

    válasz szazbolha #29689 üzenetére

    Gondold el, ha a kameraiparban is azzal jönne a Canon vagy a Nikon, hogy x ezer expo után fog a redőnyzár rendesen lefutni...

    De ezzel csak arra próbálok barátilag rávilágítani, hogy a psziché százszor nagyobb csalafintaságokra képes mint pl. a kábel maga. Annak idején a Hifi Magazinban Darvas azt fejtegette, hogy nem mindegy, milyen színű ruhában hallgatja a zenét. És én ezt el is hiszem, csak nem a kütyüt befolyásolja a ruhája, hanem magát az embert. Azt nem érem igazán, hogy a hifivel foglalkozók ezt miért nem fogadják el és miért inkább a fizikának ellentmondó spiritizmusban dagonyáznak szívesen? Pedig tiszta a képlet, hogy nem a sarokban elhelyezett arany kockacukor fogja megváltoztatni a a hangzást, hanem a tudatomat fogja megváltoztatni az, hogy tudom, odatettek a sarokba egy valamit, ami állítólag befolyásolja a hangzást.

    A lapostiplimaró egy jó szerszám, de nem feltétlenül beszélnélek rá, mert akkor nincs megállás, több tucat egyéb dologba is be kellene ruháznod. A használata itt látható németes módon:
    https://youtu.be/Zy67fJrQwo4
    De ha megtanulja használni az ember a tiplijelölőt, azzal is lehet pontosan dolgozni. De minden ilyen odafigyelést kíván. A lapostiplimaró elsősorban gyorsítja a gyártás, de nem jobb mint a hagyományos tipli.
    A szorítókra is szükség lenne ahhoz, hogy a ragasztó kifejtse a hatását. Egyébként pedig be kell tartani amit shalafi vagy a többiek ajánlanak műszaki szempontból. Én olyan doboz gyártásába fognék csak bele, amiről vannak használható gyakorlati tapasztalatok, mérések. Amiben vagánykodni mernék, hogy kívülről hogyan "öltöztetem" fel a dobozt. Persze, a guruk szerint ez is befolyásoló tényező, de nem szabad összetéveszteni, hogy mi az igazán karakteres hangformáló elem és mi az, ami hajszálakkal befolyásol. Néha azt érzem, hogy az érvek sorában egy lapon említődik a napfény meg a szentjánosbogár fénye.

    Természetesen a magánvéleményem hangzott el és elfogadom ha valaki másként gondolja.

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #29691 üzenetére

    "Többször is írtam hogyan, pont az ellenkezőjét csinálod, mit tehetek"

    Pontosabban?
    Nem értem mire gondolsz. Sosem írsz konkrétumokat, vagy én nem értem.
    .
    Ezek a tippjeim visszaolvasva a nekem írt hozzászólásaid
    1. Nem megfelelő szélessávút vettem.
    2. Nem lineáris TL-t csináltam, hanem szűkülő keresztmetszetűt.

    Egyébként ez az első saját építésű hangfalam, amit itt megosztottam pár órája
    Előtte semmi olyat nem tettem, vagy írtam, amire azt lehetne írni hogy "Többször is írtam hogyan, pont az ellenkezőjét csinálod, "
    Hogy többször ha ez az első?

    Hogy kövessem a tanácsaid ha nem értem azokat, vagy ha még nyomokban sem tartalmaz konkrétumokat? Max annyit, hogy az nem ok amit írok, tervezgetek, csinálok, vagy mástól olvasok.

  • szazbolha

    addikt

    válasz Soká #29693 üzenetére

    OK, engem nem kell meggyőznöd semmiről. Ha a hifi wudu részéről szeretnél véleménnyel rendelkező emberekkel beszélni, akkor ajánlom a hifis topikoz.
    Én megengedő és elfogadó vagyok.
    Semmivel sem rosszabb vagy eretnekebb gondolat, hogy egy hangszórót nem kell bejáratni, minthogy igen.
    Ok, nem kell. Elfogadom.
    A pszichém megzavart amikor javulást véltem felfedezni egy kis járatás után.
    Nem olyan nagy gond ez.

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #29694 üzenetére

    Én írtam neked többször. :) Itt. Ennek a doboznak a hibáit már egy hónappal ezelőtt említem az első pár TL-es hozzászólásban. Egészen konkrétnak tűnik.

    (#29695) szazbolha
    Nem erről van szó. Ez is annyiszor volt már téma itt. Bejáratás van. Kétféle. Mechanikai és a rezonáns rendszert érintő. Előbbi az engedékenység beállítása az adatlapi, vagy az elvárható értékre, utóbbi a nem T-S modellhez tartozó frekvenciákon történik, mikro változásokat jelent, és hónapokig is tarthat, zenehallgatási szokásoktól függően.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Soká

    senior tag

    válasz szazbolha #29695 üzenetére

    Azért mert én szkeptikus vagyok, nem jelenti azt, hogy tagadom például ennek a bejáratásnak az esetleges létezését. Inkább tényleg csak annak a fontosságát hangsúlyoznám, hogy az emberi psziché, azaz az érzékelés mennyire ingoványos terület. Pontosan olyan mint a placebo. Ha azt mondják, hogy a hangszóró bejáratódik és változni fog a hangja, akkor az emberek döntő többsége hallani véli majd a változást, akkor is ha esetleg egy bejáratott hangszórót kap, éppen csak nem tud róla. Az szintén a "mágia" része, hogy meg kell dolgoznom azért, hogy jobb hangot tudjak kicsiholni az eszközből. Amikor az ember felöltözik szépen és úgy megy el egy koncertre, azaz ráhangolódik az eseményre, mást fog hallani. Ahogyan a koncertjegy ára is befolyásolja a fülünket, minél többet fizettünk érte, annál inkább szeretnénk érezni azt, hogy a koncert jó volt és nem hiába költöttünk rá egy csomó pénzt. :)
    Ha ezek a dolgok nem lennének, akkor sokkal kisebb viták lennének hifis berkekben ugyanarról az eszközről. De ki ilyen, ki olyan indíttatással közelít a dologhoz, ezért (is) hallhatunk egymásnak teljesen ellentmondó véleményeket.
    Én az utóbbi időkben már úgy mentem el hifi show-kra, hogy leszegett fejjel mentem be a szobába, nem akartam tudni, hogy mi szól, hogy mennyibe kerül, egyszerűen csak szóljon, aztán majd én eldöntöm, hogy szerintem "hány forintos" hangot hallok.
    Ha valaki "hisz" abban, hogy a vezetéknek iránya van, akkor talán nem tagadja azt, hogy az általam említett pszichés tényezőknek is szerepük van a hallásban.

    Bizonyos babonáim nekem is vannak, ha új lemezt veszek, azt elsőre soha nem hallgatom félszívvel. Vagyis besötétítek, nyugit teremtek és csak akkor nyomom meg a play gombot, ha minden optimális. Nagyon fontos az első "találkozás". :)

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #29696 üzenetére

    Köszi, biztos nem értettem vagy elfelejtettem az intelmeid.
    Lehet a következő olyan lesz amit helyette javasoltál. (átolvasom ismét hétha rátalálok)
    -
    Bejáratás.
    Ok, rendben elfogadom szükség van bejáratásra. (eredetileg is így gondoltam, csak nem szokásom tanult topic lakókkal vitázni ilyen dolgokban)
    Jelenleg is járatódik... az engedékenység beállítása.
    Az meg legyen az én szocproblémám, hogy 1-2-4 óra után halottam vagy sem változást egy másik hangfalhoz képest.
    Nekem nem probléma ha a szükségesnek mondott bejáratás első szakaszában csak érzékcsalódásnak nevezzük a dolgot.

  • szazbolha

    addikt

    válasz Soká #29697 üzenetére

    OK, akkor ma szépen felöltözök. Tegnap mackónadrág volt rajtam, meg 1,5 kiló flux. Ma az öltönyös verzió jön. Ennyit megér egy 10.000 forintos hangszóró, hátha mást hallok. Meg kicsit alaítgatom még.
    Egyébként elfogadom amit a szubjektumról írsz, de ezt egy valódi hifistával kéne megbeszéld, én a hifi lumpen proletárja vagyok, olyan hangfalam van, amely nem zenehallgatásra készült, és a többi eszközöm, sem éri el a hifi színvonalat.
    És olyan hangdobozom is van, amiben mások szó szerint szart folyatnak.
    .
    Én is úgy vagyok vele mint te a hifi showwal, leszegem a fejem és úgy gondolom majd én eldöntöm a saját mércém szerint valami jól szól vagy sem.
    .
    Szerintem az elméleti síkról térjünk vissza a gyakorlatira, ahogy a topic címe is mondja: "Házi hangfal építés"
    .
    Te mit javasolnál centernek, ha van 58x16 cm helyem, mélység max 40 cm, de akkor már a falig ér. Van több féle hangszóróm, új és bontott, de elfogadok ajánlást is bármire.

  • Hasaggymeg

    veterán

    válasz szazbolha #29699 üzenetére

    Nincs valami jó minőségű Zámbó Jimmy lemezed esetleg,azzal lenne az igazi!...természetesen öltönyben. ;]

    [ Szerkesztve ]

    "Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

Új hozzászólás Aktív témák