Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #29740 üzenetére

    Nem kell elfogadni, alapvetés, hogy a táguló TL-eknek sokkal erőszakosabb rezonanciái vannak, azonos méretben, viszont nagyobb hangnyomás mellett.

    Nem láttam még netes rajzon helyesen tervezett fordulót. Általában úgy vannak ezzel, mint a szélessávú hangszórók, sok típusra jellemző sajátosságaival, hibáival. Úgy gondolják, hogy a TL-ekkel kötelezően együtt jár a széteső, rezonanciákkal teli, fura membránmozgásokat produkáló, fésűszűrő szerű mélytartomány, és elfogadják a konstrukció sajátosságának. Vagy túlcsillapítják, és akkor nem sokkal járnak előrébb egy zárt doboznál.

    A mikrohullámú tápvonalaknál is megfigyelték, hogy az ívelt hajlítás reflexiót okoz, ezért is van a koax kábelekre előírva, hogy hajlításkor mekkora lehet az ív legkisebb sugara. A TL dobozoknál többnyire egy (vagy több) 180 fokos fordulód van, ez már önmagában is durva, ráadásul a belső sugár 9-10, a külső viszont ~200mm, a reflexió mértéke meg a két sugár (külső/belső) arányától függ.

    Világos, hogy mire gondolok, egy ideális fordulóban tartani kellene a keresztmetszetet, amennyire lehet, úgy hogy a legrövidebb utat nézed, és nem a válaszfaltól sugárirányban számolod. Lehet segíteni a dolgon terelőlapokkal, hosszabb válaszfallal, fékezőlemezzel, jóval nagyobb rádiuszú fordulóval, stb. Írtam már, ez olyan, hogy megépítesz egy szétszedhető kísérleti verziót, és azon kipróbálod-megméred.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

Új hozzászólás Aktív témák