Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • shalafi66

    veterán

    válasz python1 #34248 üzenetére

    #34249ozzy711
    Néha, ellenőrzésképp, de nem mindig. :) Abból sem látszik feltétlenül a hangsugárzó képessége.

    #34248python1
    Alapvetően egy méterről, vagy minimum a hangsugárzó leghosszabb oldalélével megegyező távolságról szokták, ha szabvány szerinti SPL-fr. diagramot vesznek fel, de leginkább onnan, ahol már kialakul egységes hullámfront. Felhasználási céltól, és a hangsugárzó méreteitől is függ tehát. Régen jellemzően süketszobai méréseket csináltak így, tehát a mélytartomány változott amikor bekerült a végleges helyére a hangsugárzó.
    Tervezésnél szokás megnézni a hangszórókat külön-külön, a mérési távolság attól függ, hogy mit, milyen hibát keresünk (állóhullám, HD, lin. torzítás), ezek tájékoztató jellegű mérések lesznek, az eredeményeiktől függően választunk stratégiát a hangváltóterv kialakításánál.
    A konkrét tervezés mérései általában magashangszóróval szemben, 0,5m-től de legalább a leghosszabb oldaléllel megegyező távolságról. Persze itt a helyiség problémáit ki kellene zárni. És mélytartományban a várható szinthez igazítani az átvitel egyensúlyát.
    Amiből már jól megítélhető a hangsugárzó hangja is: a hangszórók szóló, alapmérései (SPL-fr, IMP, THD, CSD) Hangváltó működése, és összegzett SPL-fr diagram. Persze ettől kevesebből is lehet következtetni, az SPL-fr diagram elváltozásai is jól jelzik a dinamikus viselkedés problémáit, vagy a nemlin. torzításokat, ha már az ezrediket látod. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

Új hozzászólás Aktív témák