Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • denesdr

    addikt

    válasz Eugene Roe #35200 üzenetére

    Az erősítő damping factora csak azt mutatja, hogy milyen mértékben ront az erősítő kimeneti impedanciája a hangszóró elektromos csillapítási tényezőn (Qes) és ezáltal a teljes csillapítási (vagy másnéven jósági) tényezőn (Qts).
    Egy magasabb DF (azaz alacsony kimeneti impedancia) értelemszerűen kevésbé rontja le a hangszóró csillapítási képességét, mint egy alacsony DF-ű erősítő.

    A mai erősítők között már viszonylag könnyen lehet találni nagyon alacsony kimeneti impedanciájú erősítőket, amik prakatikusan nem rontanak a hangszóró csillapítási képességén.
    Viszont ha az erősítő és a hangszóró közé bekerül egy relatív nagy elleneállású valami (pl tekercs), akkor az drasztikusan meg tudja változtatni a dolgokat, és odalesz a legmagasabb DF előnye is.

    Például van egy 8 Ohmon (általában 8 Ohmra van megadva) 1000-es DF-ú erősítőnk, ez 0,008 Ohm kimeneti impedanciát jelent, ha beillesztünk egy átlagosnak mondható 0,5 Ohm DCR-es tekercset a jelútba, akkor az 1000-es DF mindjárt csak 15 körüli lesz. Ez így önmagában még nemsokat mond, viszont ha pl 4 Ohmos a mélysugárzónk és annak teljes jósági tényezője mondjuk 0,37 (tipikus basszreflex dobozba illő érték), akkor a 0,5 Ohm-os tekercs hatására a jósági tényező leromlik 0,42-re (ez inkább már zárt dobozba való érték). Már ez is elég komoly változás (aki modellezett már hangdobozt, az tudja) és ez csak egy tipikus DCR, a másik topikban említett Heco Music Style 1000 mélyszekciós gyári soros tekercse pl 0,8 Ohm ellenállású.
    Továbbá a magas ellenállású tekercs a mélyszekcióban nemcsak a csillapítást rontja, hanem értelemszerűen a hangsugárzó ezen részének az érzékenységét/hatásfokát is.

    Aztán persze hallani olyanokat, hogy a soros tekercs DCR gyárilag bele van kalkulálva a dobozméretezésbe. Talán a legdrágább dobozoknál elő szokott ilyesmi fordulni, de a legtöbb gyári megoldás esetében a hangszórókhoz képest alul van méretezve doboztérfogat, mert a hangszórók gyakran nem rendelkeznek elegendő csillapítási tényezővel (gyakran irrálisan nagy doboz kellene hozzájuk az optimális impulzusválaszhoz), tehát ilyen esetben mindig javít a mélyszekciós soros hangváltótekercs DCR értékének csökkentése.
    Ha belekaulkulálták a soros tekercs DCR értéket a dobozméretezésbe, akkor sem szokot gond lenni a további DCR csökkentés, a hatásfok és az érzékenység ugyanúgy nőni fog.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák